Daan Roosegaarde en Unesco NL doen de lichten uit in de stad om de sterren te zien

Daan Roosegaarde en Unesco NL doen de lichten uit in de stad om de sterren te zien

De sterren bewonderen in je eigen straat is bijna onmogelijk, maar de Friese stad Franeker toont dat het kan door alle lichten uit te doen in het project ‘Seeing Stars’.

Seeing Stars is een project van Daan Roosegaarde in samenwerking met de Nederlandse Unesco Commissie. Het doel is om de verwondering van het kijken naar de sterren terug te brengen. Mensen kunnen zich met die ervaring dieper verbonden voelen met het universum, de wereld om hen heen en elkaar. Iets wat we missen tijdens deze pandemie. De Unesco Commissie ziet sterren kijken als een vorm van gemeenschappelijk erfgoed waarin elk mens zich kan herkennen.

Lichtvervuiling

Meer dan 80% van de wereldbevolking leeft onder een met licht vervuilde hemel waardoor de schoonheid van het universum niet kan worden gezien. Maar er is een oplossing. “Iedereen zou het recht moeten hebben om de sterren te zien. Sterren kijken maakt dat je je verbonden kunt voelen met de immense kosmos, maar ook met elkaar. Het is een vorm van gemeenschappelijk en universeel erfgoed waar ik me graag voor inzet. Seeing Stars is een belangrijke stap hierin.” Aldus Kathleen Ferrier, voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie

“Iedereen zit in zijn eigen kleine luchtbel, afgezonderd van elkaar. Ik realiseerde me dat we elke nacht een bijzondere, maar verborgen lichtvoorstelling hebben. Wat als we alle lichten in een stad uitdoen, zodat we samen van de sterren kunnen genieten? Seeing Stars brengt de sterren terug in jouw eigen straat.” - Daan Roosegaarde, kunstenaar.

Image
Seeing Stars in Franeker. (Fotografie: Albert Dros en Merel Tuk)

Samenwerking

Seeing Stars is een samenwerking met de inwoners, gemeente en bedrijven van Franeker, Unesco Nederland en Studio Roosegaarde om alle niet-essentiële verlichting, reclameborden en straatverlichting uit te zetten. Door het weghalen van deze lichtvervuiling op stedelijke schaal kan iedereen de grootsheid van de kosmos en het licht van de sterren opnieuw ervaren. De openbare veiligheid wordt gewaarborgd door de samenwerking met lokale overheid. Seeing Stars start in Franeker en kan doorreizen naar steden zoals Leiden, Sydney, Venetië, Stockholm en Reykjavik.

“Ik ben zo trots om alle lichten in onze stad uit te schakelen zodat we de sterren kunnen zien, en ons meer verbonden kunnen voelen met elkaar.” - Marga Waanders, burgemeester Franeker

Beweging

Unesco, Nacht van het Wad, Earth Hour en de International Dark-Sky Association hebben al eerder gepleit voor momenten van duisternis om het welzijn van mens en dier te vergroten. Seeing Stars is onderdeel van deze beweging en draagt zo bij aan de duurzame ontwikkelingsdoeleinden van de Verenigde Naties. Het project weerspiegelt ook de astronomische geschiedenis van Franeker door de sterren, zoals in de donkerte van het Waddengebied, terug te brengen naar de stad.

Image
test
Seeing Stars in Franeker. (Fotografie: Albert Dros en Merel Tuk)

Over Studio Roosegaarde

Seeing Stars is het derde project in de serie DreamScapes van Studio Roosegaarde en partners Nederlandse Unesco Commissie, Media.Monks, Visit Friesland, Visit Wadden en de stad Franeker. Fotografie door Albert Dros en Merel Tuk. Movie door Media.Monks en Studio Roosegaarde.

Als een design lab verbinden Daan Roosegaarde en zijn team, mensen en technologie om landschappen te verbeteren en de verbeelding te prikkelen. Internationaal bekende ontwerpen zijn: WATERLICHT (een virtuele overstroming die de kracht van water laat zien), SMOG FREE PROJECT ('s werelds eerste grootste luchtzuiveraar die smog in juwelen verandert), het SPACE WASTE LAB (visualiseren en upcyclen van ruimteafval) en URBAN SUN (maakt openbare ruimtes schoner van het coronavirus). Seeing Stars is het derde project van de serie DreamScapes van Studio Roosegaarde en Media.Monks dat de schoonheid van een betere wereld laat zien door kunst en wetenschap te combineren.

Loading...