Corsocultuur en Zomercarnaval op de nominatie voor Unesco immaterieel erfgoed

Corsocultuur en Zomercarnaval op de nominatie voor Unesco immaterieel erfgoed

Minister Van Engelshoven (Cultuur) nomineert de corsocultuur in Nederland én het Zomercarnaval Rotterdam voor de Internationale Immaterieel Erfgoed-lijst van Unesco. Na de inschrijving van het molenaarsambacht in 2017 worden dit de tweede en derde Nederlandse immaterieel erfgoed-nominaties.

De corsocultuur floreert in heel Nederland: van kleurrijke voorjaarscorso’s in de Bollenstreek tot de creatieve praalwagens met dahlia’s in bijvoorbeeld Zundert of Lichtenvoorde. Vaak zijn hele gemeenschappen van dorp of stad en duizenden vrijwilligers bij de organisatie betrokken.

Het Zomercarnaval Rotterdam – begonnen als een Antilliaans festival – is bedoeld om de ontmoeting tussen verschillende culturen te bevorderen. Het carnaval is uitgegroeid tot een groots multicultureel evenement dat honderdduizenden bezoekers trekt.

Image
Het Zomercarnaval in Rotterdam (Foto: Gerard Stolk | CC/Flickr.com)
Het Zomercarnaval in Rotterdam.

Van Engelshoven: ‘De corsocultuur en het Zomercarnaval weerspiegelen de culturele diversiteit van Nederland. Immaterieel erfgoed verbindt mensen en verleent hun een gevoel van identiteit’. Met de nominatie volgt ze het advies van de Raad voor Cultuur. Het is nu aan de Corsokoepel, die meer dan 13 corso’s vertegenwoordigt, en aan de Stichting Zomercarnaval Nederland om samen met het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland en het ministerie een goed nominatiedossier samen te stellen.

Het doel van de immaterieel erfgoedlijst is om gebruiken, rituelen en ambachten voor de toekomst te beschermen en de waardering voor immaterieel erfgoed te bevorderen. Om op de internationale Unesco-lijst te komen, moet het erfgoed stevig draagvlak hebben binnen een gemeenschap, die zich expliciet achter de voordracht schaart. Ook moet het met zijn tijd meegaan om levend te blijven.

De nominatie voor de corsocultuur wordt vóór 31 maart ingediend. In het daarop volgende jaar neemt het Comité van het verdrag een besluit over inschrijving op de Unesco-lijst. De nominatie voor het zomercarnaval wordt in 2021 ingediend.

Loading...