2023: Chukhutsina en Visser

Volha Chukhutsina

Dr. Volha Chukhutsina (1986, Zhdanovka, Oekraïne) werkt op dit moment als universitair docent bij de afdeling natuurkunde en astronomie aan de VU Amsterdam. Zij wil onderzoeken wat er gebeurt met het fotosyntheseproces bij extreme temperaturen. Aangezien extreme temperaturen stress veroorzaken, is het belangrijk hoe cellen, en zelfs hele organismen, met deze stress omgaan. Dit helpt verklaren waarom evergreens, zoals kerstbomen, groen blijven bij lage temperaturen, en waarom in andere gevallen, zoals bij koraalverbleking, kleine temperatuurstijgingen desastreuze gevolgen hebben. In haar werk observeert Volha via optische spectroscopie wat er tijdens dergelijke temperatuursveranderingen gebeurt.

Haar onderzoek is volgens de jury ‘baanbrekend en werkelijk interdisciplinair’ Aangezien haar bevindingen kunnen helpen bij het oplossen van belangrijke mondiale uitdagingen zoals klimaatverandering, is haar werk niet alleen relevant voor biofysici, maar ook voor beleidsmakers, sociale wetenschappers en het grote publiek.

Renée Visser

Dr. Renée Visser (1984, Amsterdam) werkt als universitair docent bij de afdeling Klinische Psychologie van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Als cognitief neurowetenschapper en experimenteel psycholoog is ze gespecialiseerd in mechanismen die ten grondslag liggen aan de ontwikkeling van het emotionele geheugen, en de relatie daarvan met psychische stoornissen.

In haar onderzoek verbindt Renée gedragsneurowetenschappen, affectieve cognitieve neurowetenschappen en klinische psychologie. Tijdens haar verblijf bij NIAS-KNAW wil Renée zich verder verdiepen in de rol van geur bij het vormen, ophalen en wijzigen van emotionele herinneringen. Bijvoorbeeld in de onmiddellijke nasleep van een traumatische gebeurtenis zoals een levensbedreigende brand.

Sinds 2018 is ze universitair docent aan de UVA, ondersteund door een 'Veni' subsidie van NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek). Ze is Jong Talent bij het NWO Zwaartekracht-onderzoeksprogramma ‘New Science of Mental Disorders’.

Loading...