Zes nieuwe inschrijvingen op Nederlandse Memory of the World Lijst

Zes nieuwe inschrijvingen op Nederlandse Memory of the World Lijst

Zes bijzondere collecties van documenten zijn toegevoegd aan het Nederlandse Memory of the World Register. Dat heeft het Memory of the World Comité in ons land afgelopen week besloten. 

Sinds 2022 kent ons land een Nederlandse Memory of the World Lijst. Hierop komt uitzonderlijk documentair erfgoed te staan dat van groot belang is voor Nederland. In het eerste jaar werden acht items ingeschreven. Met de nieuwe inschrijvingen erbij stijgt dat aantal tot veertien.

Ingeschreven zijn:

Image
Boek uit de Bibliotheca Rosenthaliana
Een boek uit de Bibliotheca Rosenthaliana. (Beeld: Allard Pierson)

Diversiteit en rijkheid

Vincent Robijn, voorzitter van het Nederlandse Memory of the World Comité is verheugd: “Deze zes nieuwe inschrijvingen tonen de diversiteit en rijkheid van het Nederlandse documentaire erfgoed. Van Bonaire tot Middelburg: erfgoedinstellingen bewaren unieke collecties die het waard zijn om gekend en erkend te worden. Bijzonder aan deze inschrijvingen is de spreiding in tijd: we gaan van een middeleeuws zangboek, via twintigste-eeuwse polygoonbeelden naar tamelijk recente oral-history opnamen.”

Tour des Inscriptions

Op vrijdag 15 december zal een afvaardiging van het MoW Comité en de Nederlandse Unesco Commissie de instellingen bezoeken waar nieuwe ingeschreven collecties zijn gehuisvest. Ze krijgen de speciale Unesco Memory of the World vlag en mogen voortaan het Unesco-embleem voeren. Het wordt een reis dwars door Nederland: startend in Middelburg om via Overloon, Cuijk en Amsterdam te eindigen in Hilversum waar – digitaal – Bonaire wordt aangedaan.

Nederlandse Memory of the World Register 

Het register en de beschrijvingen van de ingeschreven items zijn te raadplegen op www.unesco.nl/mow.

Image
Interview door Bòi Antoin
Bòi Antoin (r) interviewt een inwoner van Bonaire. De meer dan 1400 opnames van deze interviews vormen samen de Collectie Herensia.

Internationaal Memory of the World Programma  

Unesco startte begin jaren ’90 het mondiale Memory of the World programma om waardevolle archieven, bibliotheekcollecties en individuele werken te conserveren en bescherming te bieden tegen verwaarlozing, verval of soms zelfs moedwillige vernietiging. 

Het programma helpt bewustzijn te creëren voor het belang van documentair erfgoed voor het collectieve geheugen van de mensheid. Een belangrijk middel daarbij is het Internationale Memory of the World Register, een lijst van uitzonderlijk documentair erfgoed met een wereldwijde uitstraling. Nederland heeft twintig erfgoeditems op deze Internationale Unesco-lijst staan (stand nov. 2023).

Loading...