Twee erfgoedbijeenkomsten in Aruba over digitalisering

Twee erfgoedbijeenkomsten in Aruba over digitalisering

In april hebben in Aruba twee erfgoedbijeenkomsten plaatsgevonden waarbij digitalisering centraal stond. De Unesco Commissie was daarbij aanwezig. Een kort verslag.

Op 8 en 9 april vond het Coleccion Aruba Symposium plaats over het digitaal ontsluiten en verbinden van de collecties van onder meer het Nationaal Archief, de Nationale Bibliotheek en van UNOCA, de culturele organisatie van Aruba. Op de bijbehorende portalwebsite zijn de geschiedenis, de cultuur en het erfgoed van Aruba onder een dak digitaal beschikbaar gemaakt. 

Gezamenlijk erfgoed

Het symposium was een goede aanleiding om breder te duiken in het gezamenlijke erfgoed binnen de Caribische regio en het Koninkrijk der Nederlanden. Om elkaar weer fysiek te kunnen zien en spreken, om te ontdekken hoe elkaar te versterken en van elkaar te leren. 

Wat dat laatste betreft was het interessant om te zien hoe de Coleccion Aruba het bekende Internet Archive benut om de collectie duurzaam beschikbaar te maken. Een slimme digitale strategie om gebruik te maken van deze digitale non-profit organisatie, zeker met de Arubaanse oriëntatie op de Verenigde Staten. The Internet Archive biedt kennis en kunde aan een klein land, met dito instellingen. Een land dat goed weet wat het wil, maar dat moet zoeken naar voldoende menskracht om de ambities waar te maken. 

Strategie

Het tweede deel van de week was ingeruimd voor een sessie met verschillende personen en partijen van Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius, Saba en het Nederlandse Netwerk Digitaal Erfgoed, om aan de slag te gaan met de ontwikkeling van een digitaalerfgoedstrategie. 

Buiten het intensieve programma was er voldoende ruimte om kennis met maken met culturele hotspots van Aruba. Onder leiding van de Arubaanse Unesco Commissie werd het oostelijk deel van het eiland bezocht. Met de goeddeels gesloten LAGO raffinaderij en het nabijgelegen San Nicolas. Een gebied in transitie dat op zoek is naar een nieuwe (economische) identiteit. Mede dankzij het Industriemuseum en het San Nicolas Community Museum, die de vele verhalen uit verleden tonen, lukt het om die identiteit vorm te geven.

Loading...