Unesco brengt wereld samen om te spreken over kunstmatige intelligentie

Unesco brengt wereld samen om te spreken over kunstmatige intelligentie

Op 5 en 6 februari heeft het tweede Global Forum on the Ethics of AI plaatsgevonden in Slovenië. Unesco bracht ministers , beleidsmakers, experts, ngo’s en bedrijven van over de hele wereld bijeen om te zorgen dat kunstmatige intelligentie op ethische wijze wordt ingezet. 

Audrey Azoulay, Unesco’s directeur-generaal, stelde in haar openingsspeech dat de AI-Aanbeveling die haar organisatie uitbracht in 2021 verder geïmplementeerd kan en moet worden. Dit betekent dat landen moeten werken aan het tegengaan van mondiale ongelijkheden in kunstmatige intelligentie: bij een tool als ChatGPT is te zien dat welvarende landen vaak toepassingen produceren, en dat kleinere, armere landen, zonder mee te kunnen praten, consumeren. Om landen bij te staan in het creëren van een eerlijkere AI-wereld lanceerde Azoulay een mondiaal platform voor belanghebbenden (het Global AI Ethics and Governance Observatory) en een groep van AI Experts zonder Grenzen. 

Niemand zit stil

In de panelsessies van het Forum werd al snel duidelijk dat geen enkele Unesco-lidstaat nog stilzit op het thema kunstmatige intelligentie. Van Mexico tot Indonesië, van Oman tot de Malediven: Unesco’s 194 lidstaten zijn volop bezig met het stimuleren én beteugelen van de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Na een bezorgde toon over generatieve AI tijdens het eerste Forum in 2023 in Praag, waren aanwezigen ditmaal iets optimistischer. 

Staatssecretaris

Namens Nederland was demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) aanwezig. Zij noemde het belang van een dialoog met bedrijven, waarin overheden uitleggen hoe deze private partijen precies kunnen voldoen aan nieuwe wetten zoals de aanstaande Europese AI Act. Verder hoopte zij te zien dat landen buiten Europa tot vergelijkbare regels zouden komen. Aangezien bedrijven zich niet aan grenzen houden, stelde Van Huffelen, is het belangrijk dat landen mondiale afspraken maken, waarbij mensenrechten als uitgangspunt zouden moeten dienen. 

Experts

De tweede dag van het Forum liet experts aan het woord, zoals directeuren van vooraanstaande onderzoeksinstituten. Zij wezen vaak op concrete problemen. Waarom hebben streamingdiensten zoals Netflix ons thuisadres nodig, stelde Imma Martinez van GPAI. Ze gaan ons toch nooit een pakketje sturen? En Zeng Yi, hoogleraar van de Chinese Academie van Wetenschappen vond dat iedere cultuur, iedere taal, zijn eigen generatieve AI-model moest krijgen. Want een toepassing als ChatGPT kan misschien wel Nederlandse vragen beantwoorden, zei Zeng, maar de onderliggende ‘cultuur’ is nog altijd Engels. Het moge duidelijk zijn dat overheden, ngo’s en bedrijven het veranderende AI-landschap de komende tijd zeer scherp zullen blijven volgen.

Brochure over AI

Image

De Unesco Commissie heeft een Nederlandstalige brochure uitgebracht over de Unesco-Aanbeveling over AI. De brochure legt in begrijpelijke taal uit welke kwesties er moeten worden geregeld op de thema’s gezondheid, cultuur, milieu, gendergelijkheid, en onderwijs en onderzoek. 
Zo worden overheden gevraagd om de loopbanen van vrouwen in de exacte wetenschappen en ICT te bevorderen, zodat de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie op een representatievere wijze plaatsvindt.

Een ander voorbeeld is de oproep aan overheden, ontwikkelaars en onderwijzers om educatieve programma’s te ontwikkelen, zodat kinderen kunnen leren over de ethische dilemma’s rondom AI. Zo zorgen we dat ook in de toekomst kunstmatige intelligentie een positieve impact heeft op de mensheid. 

 

Download de Nederlandse brochure over de ethiek van kunstmatige intelligentie.

Loading...