Unesco Youth Forum over sociale gevolgen klimaatverandering

Unesco Youth Forum over sociale gevolgen klimaatverandering

Nora Ait Boubker is voorzitter van de Unesco Jongerencommissie 2023-2024. Tijdens de Algemene Conferentie van Unesco in november 2023 was ze in Parijs voor het 13e Unesco Youth Forum. Een verslag. 

Als deelnemer aan het 13e Unesco Youth Forum, gericht op de sociale gevolgen van klimaatverandering en de noodzaak van een rechtvaardige klimaattransitie, kan ik met voldoening terugkijken op mijn tijd in Parijs, een ervaring die zowel inspirerend als dynamisch was.

Aanbevelingen

In de aanloop naar het evenement werkten de deelnemers weken van tevoren intensief aan het opstellen van 'youth recommendations' over het onderwerp. Een conceptversie werd ontwikkeld en meegenomen naar het evenement zelf, waar het gezamenlijk werd afgerond.

Bij mijn aankomst in Parijs werd ik meteen ondergedompeld in een internationale sfeer bij het indrukwekkende hoofdkwartier. Het imposante gebouw, omringd door vlaggen van landen wereldwijd, vormde het decor voor een ijsbreker die de perfecte start van de bijeenkomst betekende. Tijdens dit evenement ontmoette ik mededeelnemers, zoals Pleun, de vertegenwoordiger van Zwitserland, die verrassend genoeg vloeiend Nederlands sprak vanwege haar Nederlandse achtergrond.

De eerste dag begon met boeiende groepsactiviteiten, waarbij we kenmerkende elementen van ons land tekenden op borden, gevolgd door een schilderachtige boottocht en een gezamenlijk diner. Dit bood een uitstekende gelegenheid om de andere inspirerende deelnemers beter te leren kennen.

Forum

Op de tweede dag ging het officiële forum van start met een inspirerende openingsceremonie, waar jonge activisten hun verhalen deelden. Dit werd gevolgd door een interactieve sessie met klimaatactivisten en ontmoetingen met 'jeugdministers' uit verschillende landen. Ondanks de dankbaarheid voor hun aanwezigheid heerste er ontevredenheid over het gebrek aan echte dialoog. Dit leidde tot actie van onze kant, waarbij we tijdens en na de sessies onze stem lieten horen en een feedbackstuk opstelden over het cruciale belang van echte jongerenparticipatie en de dringende behoefte om serieus genomen te worden.

De dag eindigde met een indrukwekkend optreden van de wereldberoemde Koreaanse popband Seventeen. Velen van ons werkten tot in de vroege uren aan de gezamenlijk opgestelde aanbevelingen, bespraken en pasten deze aan waar nodig.

Op de laatste dag werden de aanbevelingen besproken in een sessie met Gabriela Ramos, Assistant Director-General voor Social en Human Sciences. Jongeren presenteerden zelfgeleide projecten, en er vonden netwerksessies plaats. De deelnemers sloten de dag af met een gezamenlijk diner en een plezierige avond in het sfeervolle Parijs. Het was een onvergetelijke ervaring die niet alleen inspireerde, maar ook aanzette tot actie en samenwerking voor een betere toekomst.

Alumni

Zelfs na het evenement bleven wij, nu alumni van het 13e Youth Forum, nauw in contact. Sommigen van ons bleven langer in Parijs, waardoor we meer tijd samen konden doorbrengen en diepgaande gesprekken voerden over maatschappelijke betrokkenheid. Er waren deelnemers die projecten en organisaties oprichtten en al inspirerend werk verrichtten in hun eigen land.

Bij terugkeer in ons eigen land bleven we gezamenlijk werken aan het opstellen van een position paper voor toekomstige edities en het budgetdocument voor de periode 2026-2029. Ook bleven we in contact over het verbeteren van het Youth Forum, waarbij we belangrijke aspecten benoemden die vaker voorkomen bij jeugdparticipatie. Het is essentieel dat jongeren niet alleen dienen als een leuke, energieke afleiding, maar dat onze stemmen serieus moeten worden genomen. We leverden feedback over hoe we denken dat het evenement nog beter kan.

Al met al was het een buitengewone en indrukwekkende ervaring, waarbij jongeren daadwerkelijk hun stem lieten horen en bewezen dat niemand om ons heen kan, vooral als het gaat om onze toekomst, onze planeet en onze medemens.

Loading...