
De koloniale overheersing in deze gebieden omvatte slavernij, gevat in wetgeving. En normaliseerde en legaliseerde de ongelijke machtsverhoudingen door etnische en raciale scheidslijnen te creëren die de sociale, politieke en economische relaties doordrenkten van deze realiteit.
Vier landen
Het gezamenlijke documentaire erfgoed uit deze inschrijving op het Memory of the World Register bestaat uit archieven die zich bevinden in Suriname, Curaçao, Sint Maarten en Nederland. Het betreft voornamelijk slaven-, manumissie- en emancipatieregisters en documenten van de burgerlijke stand van bevrijde slaven. Ook werpen ze licht op het systeem van compensatie die plantage-eigenaren ontvingen na de afschaffing van de slavernij in Caribisch Nederland in 1863.
Documenten
De documenten tonen de verbindingen tussen de Nederlandse, Franse en Britse delen in het Caribisch gebied, als onderdeel van het wereldwijde netwerk van slavernij en slavenhandel. Ze geven inzicht in de wijze waarop slavernij, en haar achterliggende juridische structuur, het leven van tot slaaf gemaakten in de Nederlandse Cariben en hun nakomelingen heeft bepaald. Het is daarmee een unieke verzameling documenten die beter inzicht geeft in de mechanismen achter een zeer zware periode in de menselijke geschiedenis.
Update 2025:
Na de nominatie en de inschrijving in 2023 doken er op Curaçao nog enkele nieuwe collectiestukken zoals monsterrollen en aanvullende registers van vrijgemaakte slaven, die onder deze gezamenlijke inschrijving vallen.
Aruba
In de afgelopen periode is in Aruba hard gewerkt om hun archiefcollecties beter (digitaal) toegankelijk te maken. Dit proces bood ook de mogelijkheid om vanuit de blik van het documentair erfgoed van tot slaafgemaakten naar de Arubaanse collecties te kijken. Dit heeft geleid tot de toevoeging van een flinke hoeveelheid materiaal uit de periode 1840 - 1863 van Aruba. Het bevat registers, notariële stukken, brieven en processen verbaal. Al deze stukken zijn online vindbaar en doorzoekbaar via de Coleccion Aruba.