Beeld uit de film L'orgie Romaine, 1911. (Collectie Desmet | EYE)
Memory of the World
Over deze foto
Beeld uit de film L'orgie Romaine, 1911. (Collectie Desmet | EYE)

Collectie Desmet

Collectie Desmet

Collectie Desmet

De Desmet collectie is een rijke bron voor de vroege geschiedenis van de cinema en omvat 933 films, bijna allemaal afkomstig uit de periode 1907-1916. Daarnaast bestaat de collectie uit zo'n 2000 affiches en bijna 700 foto's en bedrijfsdocumentatie.

Jean Conrad Ferdinand Théodore Desmet (1875-1956) was de eerste grote distributeur en bioscoopexploitant van Nederland. Zijn collectie kwam in 1957 in handen van het Filmmuseum, nu het EYE Film Instituut Nederland.

De meeste films zijn zogenoemde ‘one-reelers’, films met een lengte van ca. 10 minuten, maar de collectie bevat ook lange speelfilms. Zo bevat ze meesterwerken van D.W. Griffith en Louis Feuillade, films met Asta Nielsen en Lyda Borelli, en producties van filmmaatschappijen Pathé, Gaumont en Edison. Veel van de films zijn unieke exemplaren - de enige bewaard gebleven kopieën ter wereld.

De Desmet-collectie is een cultureel en sociaalhistorisch belangrijke bron die naar omvang en inhoud wereldwijd haar gelijke niet kent. Ze geeft een uniek inzicht in een zeer populaire en voor die tijd nieuwe entertainmentsvorm.

Jaar van toevoeging aan het MOW-Register: 2011.