Vrouwelijke hoogleraren blijven sterk in de minderheid

Vrouwelijke hoogleraren blijven sterk in de minderheid

Minder dan een vijfde van het totale aantal hoogleraren in Nederland is vrouw. Het aantal vrouwelijke hoogleraren groeide in 2017 met maar 1,2%. Dat blijkt uit de laatste monitor van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren.

Het percentage vrouwelijke afstudeerders ligt in Nederland nog altijd ruim boven de 50%. Vervolgens neemt het aandeel vrouwen in elke opeenvolgende functiecategorie drastisch af. Van de universitair docenten is in 2016 ongeveer 1 op de 3 vrouw, van de universitair hoofddocenten is dat ongeveer 1 op de 4 en van de hoogleraren is slechts ongeveer 1 op de 5 vrouw. Het zal nog tot 2051 duren voordat er een evenredige M/V-verdeling onder hoogleraren is ontstaan.

Promovendi

Voor het vijfde jaar op rij daalt het percentage vrouwelijke promovendi, dit terwijl er het afgelopen jaar een flinke groei te zien was van het totale aantal promovendi. Het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren roept universiteiten dan ook op niet alleen te focussen op het behalen van streefcijfers aangaande de vrouwen in de hoogste echelons van de wetenschap, maar ook aandacht te besteden aan de nieuwe generatie vrouwelijke wetenschappers.

Kosten

Het LNVH liet voor de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 2017 berekenen wat het verlies van het vrouwelijk wetenschappelijk talent de universiteiten jaarlijks kost. Prof. dr. Joop Schippers, hoogleraar Arbeidseconomie aan de Universiteit Utrecht en Wilma Henderikse, directeur bij VanDoorneHuiskes, bogen zich er in een theoretische exercitie over en stelden vast dat de uitstroom van vrouwen de universiteiten gemiddeld zo'n 68 miljoen euro per jaar kost aan productiviteitsverlies.

Het LNVH en de Nederlandse Unesco Commissie zijn partners in het L'Oréal-Unesco ‘for women in science’-beurzenprogramma. 

Loading...