Unesco-dag in Villa Jongerius voor alle Nederlandse Unesco-geledingen

Unesco-dag in Villa Jongerius voor alle Nederlandse Unesco-geledingen

9 juni 2022
Villa Jongerius, Utrecht

Op 9 juni vindt de eerste Nederlandse Unesco-dag plaats voor alle organisaties in ons land die een Unesco-label hebben, zoals werelderfgoedsites, Unesco-scholen en -leerstoelen. Ook bewaarinstellingen met Unesco-erfgoed en Unesco-gebieden (geopark, biosfeer) zijn uitgenodigd. Minister Robbert Dijkgraaf van OCW is key note speaker. 

Met Unesco's mandaat wil de organisatie ‘vrede in de hoofden van mensen creëren’ via onderwijs, cultuur, wetenschap en communicatie. De organisatie probeert via constante dialoog en bemiddeling en het delen van goede voorbeelden tot oplossingen te komen voor wereldproblemen. Het thema voor de Unesco-dag is daarom 'Zachte krachten in een harde wereld'. 

De inloop en registratie start om 11.30 uur. Het programma begint om 12.00 uur. 

Minister Dijkgraaf

Minister Dijkgraaf zal in zijn keynote speech reflecteren op dit thema. Daarna volgen sprekers als Tweede Kamerlid Jorien Wuite, mensenrechtenspecialist Fons Coomans, Jongerencommissievoorzitter Shankar Chhatta en de algemeen secretaris van de Vlaamse Unesco Commissie, Lukas van Damme. Tijdens de lunch is er een informatiemarkt en is er verdere gelegenheid om elkaar te ontmoeten.

's Middags is er een uitgebreid programma met workshops over diverse deelonderwerpen van Unesco. De dag wordt afgesloten met een vrolijke noot en een borrel.

Workshop-programma in detail:

Ronde 1: 13:45 - 14.30 uur:

- Wereldburgerschap

Een boeiend maar ook ingewikkeld thema bij wereldburgerschap is het gesprek over het koloniale verleden. Hoe voer je op een constructieve manier een gesprek over bijvoorbeeld het slavernijverleden, Zwarte Piet of over straatnamen en beelden van VOC-kopstukken? Sprekers: Bram Eidhof (auteur handboek Wereldburgerschap), Karwan Fatah Black (expert Nederlandse koloniale geschiedenis) en Ömer Demirözcan (docent Wereldburgerschap). Voorzitter: Charlotte Huygens (Unesco Commissie)

- Persvrijheid & Journalistiek in Nederland

Margo Smit (ombudsman voor de publieke omroepen) en Yvonne Zonderop (lid Unesco Commissie en journalist) gaan in gesprek over persvrijheid in Nederland. Dat begrip leek lange tijd geen onderwerp van gesprek in ons land. Maar met toenemende onduidelijkheid over wat journalistiek is en betekent, en wat we ervan mogen verwachten, is het toch een discussie die met urgentie gevoerd moet worden.

- Unesco-leerstoelen

De Unesco-leerstoelhouders in ons land ontmoeten elkaar in een besloten sessie om kennis uit te wisselen. De voertaal is Engels. Voorzitter: Harald Bergmann (Unesco Commissie)

Ronde 2: 14:45 - 15.30 uur:

- Werelderfgoed-café

Het Werelderfgoedverdrag bestaat dit jaar 50 jaar, maar waar brengt het ons de komende 50 jaar? Hoe kan werelderfgoed een symbool zijn voor het behoud van erfgoed? In dit werelderfgoedcafé neemt Boris van der Ham (voorzitter Stichting Werelderfgoed Nederland) ons mee in de focus voor de komende 50 jaar met prikkelende stellingen en er is muziek van Theatergroep Piepschuim.

 

- Unesco ‘Parijs’: een kijkje in de keuken

Hoe werkt de internationale organisatie Unesco in de praktijk? Wat kunnen diplomaten doen om de missie van Unesco te bereiken? Een kijkje in de diplomatieke Unesco-wereld, met Hans Wesseling (ambassadeur van Nederland bij Unesco) en Yvonne Donders (hoogleraar International Human Rights and Cultural Diversity en adviseur en oud-medewerker van Unesco). Voorzitter: Peter van Laarhoven (Unesco Commissie)

Ronde 3: 15:45 - 16.30 uur:

- Cultuur in tijden van crisis

De oorlog in Oekraïne zorgt niet alleen voor een humanitaire crisis, maar vormt ook een existentiële bedreiging voor het voortbestaan van het erfgoed en de identiteit van het land. Is cultuur een target, of juist een belangrijke verbinder? Een gesprek over de rol van cultuur in tijden van crisis, en over de wijze waarop Unesco en de Nederlandse cultuursector het erfgoed in Oekraïne ondersteunen. Sprekers: Dewi van de Weerd (ambassadeur voor internationale culturele samenwerking), Erik Kleijn (erfgoedexpert) en Cindy Zalm (Nationaal Museum van Wereldculturen) Voorzitter: Leonard Geluk (Unesco Commissie)

- Logogebruik & patronage

Alles wat je altijd al wilde weten over het Unesco-logo en het gebruik ervan. Het Unesco-logo als steun voor een activiteit: hoe werkt dat, en wat levert het op? Martijn van Eck (bureau Unesco Commissie) beantwoordt alle vragen. Pauline Kiesow (Nationaal Archief) vertelt over haar ervaringen met Unesco-patronage voor de tentoonstelling over Curaçao die op dit moment loopt. Voorzitter: Martin van Engel (Unesco Commissie)

- Cariben

Het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden herbergt prachtige Unesco-entiteiten zoals de historische binnenstad van Willemstad, de Catecismo Corticu in het Papiaments of het bijzondere 'Route/Root to Freedom'-verhaal van tot slaaf gemaakten op Sint Maarten. In deze hybride sessie vertellen Liliane de Geus (Unesco-werkgroep Bonaire), Richenel Ansano (Unesco-facilitator), Marushka Tromp (Unesco Commisie Aruba) en Marcellia Henry (Unesco Commissie Sint Maarten) over onder meer immaterieel erfgoed, Unesco-scholen en Memory of the World. Voorzitter: Marlon Titre (Nederlandse Unesco Commissie)

The Caribbean part of the Kingdom of the Netherlands offers beautiful Unesco entities such as the historic city center of Willemstad, the Catecismo Corticu in Papiamento or the special 'Route/Root to Freedom' story of the enslaved people on Sint Maarten. In this hybrid session Liliane de Geus (Unesco-werking group Bonaire), Richenel Ansano (Unesco facilitator), Marushka Tromp (Aruba Commission for Unesco) en Marcellia Henry (Sint Maarten Commission for Unesco) discuss intangible cultural heritage, the ASP Network and the Memory of the World Programme. Chair: Marlon Titre (Netherlands Commission for Unesco).

 

Loading...