Unesco houdt haar 42ste Algemene Conferentie

Unesco houdt haar 42ste Algemene Conferentie

Van 7 tot 22 november vindt in Parijs de Algemene Conferentie van Unesco plaats. De lidstaten en geassocieerde leden van Unesco komen bijeen om de koers voor de komende jaren te bepalen.

De Algemene Conferentie (AC) heeft als taak de programma's en de begroting van Unesco vast te stellen. Ze kiest de leden van de Uitvoerende Raad - het dagelijks bestuur van de organisatie - en benoemt om de vier jaar de directeur-generaal. 

Elke twee jaar

De AC komt om de twee jaar samen en wordt bijgewoond door de 194 lidstaten en 12 geassocieerde leden, samen met waarnemers van niet-lidstaten, intergouvernementele organisaties en niet-gouvernementele organisaties (NGO's). Elk land heeft één stem, ongeacht zijn grootte of de hoogte van zijn bijdrage aan het budget.

Tijdens de AC komen ook de Nationale Unesco Commissies samen in Parijs. Ze zullen kennis delen, contacten onderhouden en mogelijkheden voor samenwerking bespreken. Diverse leden van de Nederlandse Unesco Commissie zullen een dag of langer in Parijs zijn voor verschillende events. 

Kwesties

Tijdens de conferentie vinden tientallen bijeenkomsten plaats over allerlei kwesties. Een belangrijk agendapunt is de herziening van de Unesco-Aanbeveling over onderwijs, mensenrechten en wereldburgerschap uit 1974. Ook zal de Conferentie moeten besluiten of er een officiële Aanbeveling komt over neurotechnologie. Daarnaast worden Unesco's acties in Oekraïne besproken. 

‘High level’-bijeenkomst

Op 9 november vindt een sessie plaats over mondiale publieke goederen. Daarbij is de vraag hoe deze moeten worden heroverwogen gezien de grote transformaties waar de wereld voor staat. Denk aan versnelde klimaatverandering en de razendsnelle opkomst van AI. Aan deze bijeenkomst nemen staatshoofden, regeringsleiders, CEO's, hoofden van multilaterale organisaties en leiders van maatschappelijke organisaties deel. Belangrijk hierbij zijn de internationale partnerschappen die Unesco sluit om deze problemen te helpen aanpakken.

Jeugdforum

Op 14 en 15 november vind het 13de Unesco-jeugdforum plaats, dat deze keer focust op de sociale gevolgen van klimaatverandering. Nora Ait Boubker, voorzitter van de Nederlandse Unesco Jongerencommissie, zal Nederland vertegenwoordigen.

Loading...