Unesco Commissie verleent patronage aan Saeftinghe 2021

Unesco Commissie verleent patronage aan Saeftinghe 2021

Saeftinghe 2021 is een cultureel jaarprogramma waarin kunst en creatief ontwerp worden ingezet om de duurzame toekomst van het Land van Saeftinghe te verbeelden.

Het jaarprogramma wordt gecoördineerd door CBK Zeeland, centrum voor beeldende kunsten, vormgeving en architectuur.

Saeftinghe is een uitgestrekt, ruig natuurgebied op de grens van Vlaanderen en Nederland, nabij de haven van Antwerpen. Het is onderdeel van de Schelde-Delta, een gebied dat zich dit najaar kandidaat stelt voor de status van Unesco Geopark. Het Zeeuwse en Vlaamse deltalandschap kent een lange geschiedenis van de strijd maar ook de samenwerking tussen mens en landschap, en tussen mens en water. Het gebied wordt ook gekenmerkt door een sterke ruimtelijke druk, waarbij landbouw, natuur, recreatie en industrie strijden om de aandacht. In het jaarprogramma ontmoeten kunstenaars, ontwerpers, studenten, inwoners en experts elkaar om samen de duurzame toekomst van het gebied te verbeelden, en voorstellen aan te dragen om deze tegenstrijdige ecologische, economische en sociale belangen met elkaar te verenigen.

Verbinding

Kathleen Ferrier, voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie, verzorgde een openingswoord bij de kick-off-conferentie van het jaarprogramma. Zij benadrukte de sterke verbinding van het programma met het gedachtegoed van Unesco: “De kracht van cultuur en kunst, het werken aan maatschappelijke opgaven, de aandacht voor onderwijs, het betrekken van inwoners en lokale kunstenaars, het grensoverschrijdend werken – het zijn deze ingrediënten die ervoor zorgen dat Unesco Nederland een sterke verbinding voelt met dit vernieuwende programma.”

Makersmarkt

Op 24 september vindt de volgende mijlpaal plaats: op de Makersmarkt presenteren de kunstenaars hun bevindingen en ontwerpen. Daarnaast worden fietstochten door het gebied georganiseerd en zijn er culturele activiteiten. Leden van de Unesco jongerencommissie nemen deel aan de activiteiten. De Makersmarkt is open voor het publiek. Aanmelden is noodzakelijk. Meer informatie is hier te vinden.

Loading...