Paus Franciscus bezoekt Unesco-erfgoed tijdens historisch bezoek aan Irak

Paus Franciscus bezoekt Unesco-erfgoed tijdens historisch bezoek aan Irak

Begin maart heeft Paus Franciscus Irak bezocht. Tijdens de reis in het door oorlog geteisterde land, deed hij ook Unesco-erfgoederen aan. Met name het bezoek aan Mosul, het hart van het voormalige IS-kalifaat was uiterst symbolisch.

De stad en haar bewoners werden onwaarschijnlijk zwaar getroffen door de bloedige strijd en gewapende bezetting die tussen 2014 en 2017 plaatsvond. Verschillende eeuwenoude monumenten werden moedwillig door IS verwoest en grote delen van de stad raakten door het oorlogsgeweld beschadigd. Unesco werkt sinds 2018 aan de wederopbouw van de stad. Het project ‘Revive the Spirit of Mosul’ is gericht op het opbouwen van de culturele en educatieve infrastructuur van de stad. Naast restauraties van de historische gebouwen, zet Unesco zich in voor het versterken van het onderwijs en het culturele leven.

Image
Paul Franciscus op een eerdere foto in Vaticaanstad. (foto: Ashwin Vaswani)

Ruïnes

Paus Franciscus bad bij de ruïnes van de Al-Tahira kerk voor de slachtoffers van de oorlog en sprak de woorden “Broederschap is duurzamer dan broedermoord, hoop sterker dan haat en vrede sterker dan oorlog”. De Al-Tahira kerk is een van de monumenten die als onderdeel van het Unesco-project worden gerestaureerd. Andere gebedshuizen zijn de Al-Saa’a kerk en de Al Nouri Moskee en Al-Habda minaret. Naast de wederopbouw van monumenten, richt Unesco zich ook op de herbouw van historische huizen in het oude centrum van de stad. Met het ‘Revive the Spirit of Mosul’ project zet Unesco zich in voor het herstellen van de cohesie van de stad, het tonen van de eeuwenoude culturele en religieuze diversiteit die de stad heeft gekend en wil daarmee een langdurig antwoord bieden tegen extremistisch geweld. Daarnaast creëert het project baan- en trainingsmogelijkheden voor de inwoners.

Werelderfgoed

Naast de stad Mosul, bracht de Paus ook een bezoek aan de stad Ur, een van de zeven delen van werelderfgoed ‘Ashwar van Zuid-Irak’De directeur-generaal van Unesco, Audrey Azoulay, zei over het bezoek van de Paus dat “het een krachtig symbool is van solidariteit en dialoog, een sterk vredesteken”. Ze beschouwt het bovenal een aanmoediging voor Unesco om zich in te blijven spannen voor de stad Mosul en haar inwoners.

Loading...