Nominatie Unesco/Guillermo Cano Persvrijheidsprijs 2022 geopend 

Nominatie Unesco/Guillermo Cano Persvrijheidsprijs 2022 geopend 

Unesco heeft de nominatieronde voor de Guillermo Cano Persvrijheidsprijs geopend. De prijs wordt uitgereikt voor een buitengewone bijdrage aan de bescherming van de persvrijheid.

In overleg met de nationale Unesco Commissies kunnen lidstaten en organisaties een voordracht doen voor deze prijs die op World Press Freedom Day (3 mei) zal worden uitgereikt. 

De prijs is vernoemd naar Guillermo Cano Isaza, redacteur van de Colombiaanse krant El Spectaor die luid aandacht vroeg voor het drugsgerelateerde geweld in zijn land. Die kritische verslaggeving werd Cano op 17 december 1986 fataal.

Buitengewone bijdrage

Image
Margo Smit is lid van de jury van de Unesco/Guillermo Cano Persvrijheidsprijs.
Margo Smit is lid van de jury van de Unesco/Guillermo Cano Persvrijheidsprijs.

De prijs is dan ook in het leven geroepen om een persoon of organisatie te eren die een buitengewone bijdrage heeft geleverd aan de bescherming en bevordering van de persvrijheid op plekken waar de pers onder zeer gevaarlijke omstandigheden te werk moet gaan. Eerdere winnaars zijn bijvoorbeeld Maria Ressa (2021, Filipijnen), Ahmad Zeidabadi (2011, Iran) en een postume uitreiking aan Anna Politkovskaja (2007, Rusland). 

De prijs heeft vanaf dit jaar ook een Nederlands tintje met het toetreden van Margo Smit tot de jury van de prijs. Smit is (onderzoeks)journalist en sinds 2017 ombudsman voor alle journalistieke programma’s van de publieke omroep. 

Persvrijheid niet vanzelfsprekend

Voor Smit is het bijzonder om onderdeel uit te maken van de jury. Persvrijheid en journalistiek zijn wat haar betreft niet vanzelfsprekend. Ook niet in Nederland. Ze ziet de prijs dan ook als buitengewoon belangrijk: “Je wordt stil als je de lijst van laureaten ziet”. Uit de prijs spreekt erkenning voor de soms zeer moeilijke omstandigheden waarin journalisten hun werk moeten doen.

Loading...