Nieuwe Unesco-leerstoel voor meer diversiteit en inclusie in de wetenschap

Nieuwe Unesco-leerstoel voor meer diversiteit en inclusie in de wetenschap

Recent is Ismael Rafols benoemd tot Unesco-leerstoelhouder Diversity and Inclusion in Global Science aan de Universiteit Leiden.

De nieuwe leerstoel is gevestigd bij het Centre for Science and Technology Studies (CWTS) en en heeft als doel om kennis ontwikkelen over hoe wetenschap voor meer mensen toegankelijker kan worden gemaakt, hoe pluralisme binnen de wetenschap kan worden versterkt en hoe de opbrengsten uit wetenschappelijk onderzoek eerlijker kunnen worden verdeeld.

Image
Ismael Rafols
Ismael Rafols is benoemd tot Unesco-leerstoelhouder Diversity and Inclusion in Global Science.

De leerstoel zal kwalitatieve en kwantitatieve manieren ontwikkelen die diversiteit en inclusie in de wetenschappelijke wereld gaan meten. Op deze manier ondersteunt de chair ook het streven om diversiteit en inclusie beter te kunnen evalueren. Het helpen ontwikkelen van inclusieve communicatie is daarnaast een belangrijk doel. Zulke communicatie maakt wetenschap toegankelijker en zichtbaar voor verschillende groepen in de samenleving. De doelen van de leerstoel sluiten nauw aan bij de Aanbeveling over Open Science van Unesco, waarin het belang van toegankelijke wetenschap sterk wordt benadrukt.

Sarah de Rijcke, wetenschappelijk directeur van het CWTS, is blij met de nieuwe Chair: “Unesco speelt een cruciale rol in het mondiale krachtenveld van wetenschappelijk onderzoek. Er zijn grote overeenkomsten tussen de visie van Unesco – zoals in de recente Open Science Aanbeveling – en de missie van ons centrum. We zijn er trots op dat we via de nieuw opgerichte leerstoel kunnen bijdragen aan de werkzaamheden van Unesco.” Kathleen Ferrier, voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie, voegt daaraan toe: “Bijdragen aan een wetenschappelijke praktijk die meer divers en inclusiever is, is een prioriteit voor de Commissie. We zien ernaar uit om de nieuwe leerstoel te ondersteunen in het uitwerken van diens ambitieuze doelen.”

Loading...