Image
Felisa Tibbetts is de nieuwe Unesco chair Human Rights and Higher Education.
Nieuws
Felisa Tibbetts is de nieuwe Unesco chair Human Rights and Higher Education.

Nieuwe Unesco-leerstoel Universiteit Utrecht

Nieuwe Unesco-leerstoel Universiteit Utrecht

Unesco heeft een nieuwe leerstoel op het gebied van mensenrechten in het hoger onderwijs toegewezen aan de Universiteit Utrecht. De leerstoel richt zich op kennis, onderzoek en onderwijs op het gebied van mensenrechteneducatie en het hanteren van een mensenrechtelijke benadering binnen universiteiten.

De leerstoel draagt de officiële naam ‘Unesco Chair in Human Rights in Higher Education’ en wordt bekleed door prof. dr. Felisa Tibbitts. Tibbitts is hoogleraar bij het departement Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Utrecht en is daarnaast verbonden aan Columbia University (VS) en Nelson Mandela University (Zuid-Afrika).

“Ik ben zeer vereerd met deze benoeming als Unesco leerstoelhouder”, zegt Tibbitts, “het biedt mij de kans mijn onderzoek over mensenrechten en hoger onderwijs verder te internationaliseren. Het zijn roerige tijden in hoger onderwijsinstellingen wereldwijd vanwege vraagstukken over de toegang tot en inclusie van het onderwijs”.

De focus van Tibbitts ligt naast mensenrechteneducatie op het omgaan van hoger onderwijsinstellingen met kwesties als non-discriminatie, het koloniale verleden, inclusie en diversiteit, en gender. De leerstoel wordt ondersteund door de Stichting Algemeen Fonds van de Unie van de Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao.

De Unesco-leerstoel maakt onderdeel uit van een internationaal netwerk van door Unesco gesteunde leerstoelen binnen het Unitwin/Unesco Chairs Programma, opgericht in 1992. Het programma heeft tot doel het bevorderen van onderzoek, onderwijs en programmaontwikkeling rondom Unesco-thema’s zoals duurzaamheid, onderwijs, mensenrechten en cultuur. Het wereldwijde netwerk van Unesco Chairs, waar momenteel meer dan 700 instellingen deel van uitmaken, faciliteert samenwerking binnen het Unesco-mandaat door middel van uitwisseling van kennis in een internationale context.

Bekijk het overzicht van alle Unesco-leerstoelen in Nederland.

Loading...