Nieuwe L'Oréal-Unesco prijs voor jonge vrouwelijke wetenschappers

Nieuwe L'Oréal-Unesco prijs voor jonge vrouwelijke wetenschappers

Vanaf vandaag kunnen jonge vrouwelijke wetenschappers in life sciences of exacte wetenschappen zich aanmelden om kans te maken op de ‘For Women in Science’ Rising Talent Prize. Het doel van deze nieuwe prijs is om de academische carrières van jonge vrouwelijke onderzoekers in Nederland te bevorderen.

De ‘For Women in Science’ Rising Talent Prize is een initiatief van L'Oréal Nederland, de Nederlandse Unesco Commissie en de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW). De prijs is een nieuwe toevoeging aan het nationale L'Oréal-Unesco ‘For Women in Science’-programma, dat in 2012 werd opgericht.

Jonge onderzoekers

De bestaande beurzen richten zich op vrouwelijke wetenschappers die al wat gevorderd zijn in hun carrière. De nieuwe prijs zorgt ervoor dat ook jonge onderzoekers een beroep kunnen doen op een individuele prijs van €3.500,- als erkenning voor hun academische prestaties en hun toekomstpotentieel. Daarnaast kunnen de laureaten van de Dutch Rising Talents Prize genomineerd worden voor het International Rising Talents-programma van For Women in Science.

Vrouwen die kans willen maken dienen een positie als promovendus of postdoctorale bursaal in de life sciences of exacte wetenschappen te bekleden, met een maximum van drie jaar post-PhD academische ervaring. Meer informatie over het aanmelden voor de prijs vindt u hier.

Glazen plafond

Initiatieven als For Women in Science zijn hard nodig. Op het gebied van wetenschappelijk onderzoek is er nog altijd sprake van een glazen plafond: slechts 20,1% van de Nederlandse hoogleraren is vrouw*, 11% van de universitaire bestuursrollen wordt wereldwijd bekleed door vrouwen** en slechts 3% van de Nobelprijzen voor wetenschap zijn toegekend aan vrouwen***.

De winnaars van de Rising Talent Prize en de bestaande For Women in Science-beurzen worden bekend gemaakt tijdens de officiële ceremonie op 21 november a.s. in het Hodshon Huis in Haarlem.

*Monitor Vrouwelijke Hoogleraren (2018).
**Unesco-rapport over wetenschap tegen 2030 (2015).
*** Boston Consulting Group onderzoek voor de L'Oréal Foundation (2013).

Loading...