Nederlandse Xueli Abbing wordt Unesco Goodwill Ambassadeur bestrijding racisme en discriminatie

Nederlandse Xueli Abbing wordt Unesco Goodwill Ambassadeur bestrijding racisme en discriminatie

Op 13 juni is de Nederlandse Xueli Abbing (17) door Unesco benoemd tot goodwill ambassadeur in de strijd tegen racisme en discriminiatie. Dat heeft Unesco bekend gemaakt. Abbing is model en werd geboren met albinisme. 

Albinisme is een genetische conditie waardoor een geheel of gedeeltelijk tekort optreedt van het pigment melatonine in huid en haar. De huid van iemand met albinisme is vaak heel gevoelig voor zonlicht en verbrandt snel. Albinisme kan oogklachten geven, zoals verminderde gezichtsscherpte of zelfs blindheid. De aandoening komt bij ongeveer 1 op de 20.000 mensen voor. 

Stereotyperingen

Abbing begon haar modellencarrière als jonge tiener. Ze maakte zich vanaf het begin sterk voor de positie van mensen met albinisme. Daarnaast bestrijdt ze de stereotyperingen in de mode-industrie en vraagt ze aandacht voor de slechte behandeling in de maatschappij die veel mensen met albinisme ondergaan. 

Abbing en Unesco delen de opvatting dat diversiteit waardevol is en dat, onder alle omstandigheden, ieder individu in staat moet worden gesteld om zijn volle potentieel te bereiken. 

Acties

In haar rol als goodwill ambassadeur zal ze acties ondernemen om de bewustwording rondom de mensenrechtensituatie van mensen met albinisme te vergroten. 
 

Loading...