Nieuws
Molen van Zuidzande. (Foto: CC/Flickr.com | Foto: Johan Wieland)
Nieuws
Over deze foto
De molen van Zuidzande. Het ambacht van de molenaar staat op de Representatieve Lijst van Immaterieel Erfgoed van Unesco. (Foto: CC/Flickr.com | Foto: Johan Wieland)

Nederland verkozen in Unesco-Comité Immaterieel Erfgoed

Nederland verkozen in Unesco-Comité Immaterieel Erfgoed

Nederland verkozen in Unesco-Comité Immaterieel Erfgoed

Tijdens de algemene vergadering van het Comité behorend bij het Unesco-verdrag dat immaterieel erfgoed beschermt is Nederland verkozen in het comité.

Het Intergouvernementele Comité bestaat uit 24 lidstaten. Nederland maakt hiervan nu vier jaar lang onderdeel uit. Het comité heeft als taak om de doelen van het verdrag te promoten, goede voorbeelden van de bescherming van immaterieel erfgoed zichtbaar te maken en maatregelen te nemen om immaterieel erfgoed levend te houden. Ook onderzoekt het comité voordrachten van lidstaten voor inschrijving op de lijsten van het verdrag en schrijft die wel of niet in.

Jongeren en diversiteit

Minister Van Engelshoven is tevreden dat Nederland toetreedt tot het comité: “Het immaterieel erfgoed van levende tradities, verhalen, gebruiken en ambachten is van grote waarde. Het verbindt mensen met elkaar. Nu Nederland lid is gaan we inzetten op het betrekken van jongeren bij immaterieel erfgoed en het zichtbaar maken van de diversiteit van immaterieel erfgoed in steden.”

Verdrag

Het Verdrag rondom de Bescherming van Immaterieel Erfgoed kwam in 2003 tot stand. Nederland ratificeerde het in 2012 en heeft sinds 2017 één inschrijving op de Internationale Representatieve Lijst van Immatereel Erfgoed van de Mensheid staan: het ambacht van de molenaar.