Duitsland heeft een culturele noodhulpambulance, nu Nederland nog 

Duitsland heeft een culturele noodhulpambulance, nu Nederland nog 

Op 10 oktober hebben Blue Shield Nederland en de Nederlandse Unesco Commissie een bijzonder bezoek afgelegd aan de Keulse brandweer. Doel was het bezichtigen van een noodunit die specifiek is ontworpen om, na wateroverlast of brand, beschadigde archief- of bibliotheekcollecties te behandelen en stabiliseren. Het bezoek leverde een waardevolle uitwisseling van kennis op over het organiseren van noodhulp aan beschadigd documentair erfgoed.

De Keulse noodcontainer kan op een brandweervoertuig worden vervoerd en ter plekke in actie komen. Deze zogenoemde ‘Abrollbehälter’ dient als een mobiele werkruimte en als opslagplek voor materialen die essentieel zijn bij het verlenen van eerste hulp aan collecties in nood. Met een indrukwekkende responstijd van slechts 15 minuten kan de ‘ambulance’ binnen de regio Keulen ter plaatse zijn, waardoor de directe zorg voor beschadigd erfgoed onmiddellijk kan beginnen.

Image
Plattegrond van de culturele noodhulpunit.
Plattegrond van de culturele noodhulpunit.

Stabiliseren

De inrichting van de container is uiterst flexibel en gericht op het stabiliseren van beschadigd geraakt papier. Het verrijdbare lab biedt verschillende stations voor het verlenen van eerste hulp. Bijvoorbeeld een documentatiestation met camera, een station voor het spoelen, verpakken en drogen van objecten, maar het lab beschikt ook over een drone die de omgeving kan verkennen. De unit kan flexibel worden versteld en op die manier worden rechtgezet op een helling. Hij beschikt over water en elektriciteit, heeft een internetverbinding en verwarming. Het primaire doel is om alle noodzakelijke gereedschappen beschikbaar te hebben zodat experts snel eerste hulp kunnen bieden.

Vooraf investeren

Het opzetten van een culturele noodambulance illustreert niet alleen de toewijding van Keulen, maar ook het bredere besef binnen de Duitse gemeenschap dat vooraf geïnvesteerd moet worden om cultureel erfgoed te behouden, mocht zich een noodsituatie voordoen. Binnenkort stationeert men daarom tien extra containers, verspreid over het hele land. De samenwerking tussen archieven, bibliotheken en de brandweer maakt een veel grotere impact mogelijk dan wat deze organisaties alleen kunnen bereiken. Bovendien sluit het initiatief naadloos aan bij de doelstellingen van het Unesco Haags Verdrag (1954) dat gericht is op de bescherming van cultureel erfgoed tijdens gewapende conflicten en rampen. Hierdoor komen de idealen van Unesco tot leven en inspireren ze tot een grotere betrokkenheid bij de bescherming van cultureel erfgoed.

Nederland

De Unesco Commissie en Blue Shield Nederland willen de komende tijd de mogelijkheden verkennen om ook in Nederland een pilotproject te starten met een noodhulpstation. Gezien de recente overstromingen in Limburg zou het een idee zijn om in die regio te starten. Maar ook voor andere delen van Nederland zou een dergelijke container een stap kunnen zijn in de voorbereiding op de gevolgen van klimaatverandering en gewapend conflict. Ook in de Caribische delen van het koninkrijk denkt men na over de ontwikkeling van een culturele noodunit.

Loading...