Delftse studenten winnen Unesco-Airbus wedstrijd

Delftse studenten winnen Unesco-Airbus wedstrijd

Een studententeam van de TU Delft heeft dit jaar de wereldwijde ‘Fly Your Ideas’ wedstrijd gewonnen.

Een studententeam van de TU Delft heeft dit jaar de wereldwijde ‘Fly Your Ideas’ wedstrijd gewonnen. De competitie wordt jaarlijks georganiseerd door Airbus in samenwerking met Unesco om duurzame innovaties in lucht- en ruimtevaarttechniekstudies te stimuleren.

Het Delftse team, genaamd “Zero” Heroes, liet 269 tegenstanders achter zich en won een geldbedrag van 25.000 euro met een ontwerp van een eenvoudig te gebruiken batterijloze, draadloze smart switch-applicatie ter vervanging van de gebruikelijke bedradingssystemen in vliegtuigen.

De jury sprak lovend over de innovatiekracht en het economisch vernuft van het ontwerp. Het ontwikkelen van een draadloos systeem dat zonder batterijen werkt lost het belangrijkste obstakel op om gebruik te kunnen maken van het ‘Internet of Things’ in vliegtuigen. De innovatie, zo stelde de jury, biedt nieuwe toepassingen op het gebied van veiligheid en regelgeving, verlaagt het brandstofverbruik en het gewicht van vliegtuigen en maakt bijvoorbeeld het onderhoud van de toestellen makkelijker.

Unesco is de enige VN-organisatie met een mandaat voor wetenschap en engineering. Unesco is de ‘Fly Your Ideas’-samenwerking met Airbus aangegaan in 2012 om de techniekwetenschappen te bevorderen en aantrekkelijker te maken voor jongeren. Ook staan innovaties centraal die bij moeten dragen aan een duurzame toekomst. Sinds 2012 hebben meer dan 22.000 studenten van ruim 700 universiteiten uit 100 landen meegedaan aan de competitie.

Zie hier het volledige bericht over de winnende team op de website van Unesco. Meer informatie over het Airbus Unesco Fly Your Ideas wedstrijd is hier te vinden.

Loading...