Debatavond over vrijheid van expressie, persvrijheid en persveiligheid

Debatavond over vrijheid van expressie, persvrijheid en persveiligheid

Op 13 september organiseerde debatcentrum De Balie in samenwerking met de Unesco Commissie een avond over vrijheid van expressie, persvrijheid en persveiligheid.

De centrale vraag van de avond was How safe is the EU for journalists?

Aanleiding en startpunt was de arrestatie van Roman Protasevich door de Belarussische autoriteiten op een omgeleide vlucht tussen twee EU-lidstaten. Destijds een wrange wake-up call voor Europa. Want hoe kunnen we journalisten beschermen tegen aanvallen op de persvrijheid en ons inzetten voor persveiligheid? En wie heeft hier invloed en zeggenschap op? Overheden, internationale organisaties of juist journalisten zelf? Een onderwerp dat niet alleen betrekking heeft op een autoritair regime als Belarus, maar langzaam maar zeker ook relevant wordt voor landen in de EU en Nederland in het bijzonder.

Onder leiding van Simone Weimans gingen de Belarussische kunstenares en activiste Tasha Arlova, journalist en Oost-Europa-expert Hubert Smeets, journalist en mensenrechtenambassadeur Bahia Tahzib-Lie en journalist en Unesco Commissielid Yvonne Zonderop met elkaar in gesprek. Vanuit het publiek waren er ook bijdragen. Onder meer van NOS-journalisten Joris van Poppel en Youssef Abjij en Thomas Bruning van de NVJ.

Bekijk de registratie van de avond:

Loading...