20
sep

Expertmeeting over beladen erfgoed

Nederlands Openluchtmuseum

Op donderdag 20 september 2018 organiseert  DutchCulture een expertmeeting over het thema ‘beladen erfgoed’, gevolgd door een netwerkborrel. De Nederlandse Unesco Commissie zal twee sessies leiden over een aanpak voor de omgang met omstreden erfgoed. De bijeenkomst vindt plaats in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. 

Donkere kant

Erfgoed is vaak een bron van trots, maar kan ook herinneren aan de donkere kanten van de geschiedenis. In Nederland en in de rest van Europa proberen we steeds bewuster een weg te vinden in de omgang met erfgoed dat terugvoert naar periodes van uitbuiting of oorlog. Tijdens de expertmeeting in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem zullen de werksessies geleid door de Reinwardt Academie en Imagine IC een focus hebben op de omgangsmethode ‘emotienetwerken’. De Unesco Commissie zal twee gesprekstafels leiden in het kader van het onderzoeksproject Betwist Erfgoed: Nieuw beleid voor een meerstemmige samenleving.

Aansluitend vind er een netwerkborrel plaats waarbij zal worden teruggeblikt op de afgelopen thema’s en activiteiten van het Europees jaar voor het Cultureel Erfgoed.

Praktische informatie:

Locatie: Nederlands Openluchtmuseum, Hoeferlaan 4, 6816 SG Arnhem
Expertmeeting: 20 september 2018, 13.00 – 15.45 uur
Netwerkborrel: 20 september 2018, 16.00 – 18.30 uur

Aanmelden: Deelname is gratis, registratie verplicht via het online formulier. Heeft u vragen over de expertmeeting en/of de netwerkborrel, stuur dan een mail naar: info [at] europeeserfgoedjaar.nl (subject: Bijeenkomst%2020%20september) (stuur dan een mail).
Bekijk hier het Facebook-evenement.

Foto van een groep beelden van dansers

Het UNESCO-verdrag betreffende de bescherming en de bevordering van de diversiteit van cultuuruitingen bestaat sinds 2005. Het benadrukt onder meer het recht dat landen bezitten om een eigen cultuurbeleid te voeren en het belang van vrij verkeer van culturele goederen en diensten. Maar het gaat ook over de pluriformiteit in de cultuursector. Nederland ratificeerde het verdrag in 2009. In 2017 is voor de tweede keer aan Unesco Parijs verantwoording afgelegd over de implementatie van het verdrag.

Meer berichten