Oproep voor nominaties ‘For Women in Science’-awards 2019

Elk jaar reiken Unesco en cosmeticaconcern L’Oréal vijf awards uit aan prominente vrouwelijke wetenschappers die tot de internationale top van hun vakgebied behoren. Deze For Women in Science awards worden gezien als de hoogste internationale onderscheiding specifiek gericht op vrouwen in de wetenschap.

Positieverbetering

Gedurende het bestaan van het programma, nu twintig jaar, hebben meer dan 100 vrouwen de prijs in ontvangst mogen nemen. Drie van hen ontvingen ook een Nobelprijs. Het programma is erop gericht om de positie van vrouwen in de wetenschap te verbeteren en jonge vrouwen aan te moedigen hun wetenschappelijke loopbaan voort te zetten.

Indienen nominaties

Tot 13 juli 2018 kunnen nominaties worden ingediend voor de 2019 awards. Kandidaten moeten werkzaam zijn in de physical sciences, computer sciences of mathematics, en moeten worden voorgedragen door vooraanstaande wetenschappers, universiteiten of nationale wetenschapsinstanties. Het nominatiedossier bestaat uit onder meer een CV van de kandidate, een korte toelichting van de voordracht, een publicatielijst, en drie tot vijf aanbevelingsbrieven.

Twee rondes

Voordrachten zijn geldig voor twee rondes: wanneer de kandidate niet geselecteerd wordt in 2019 blijft het dossier beschikbaar voor de daaropvolgende ronde. Nominaties kunnen worden ingezonden via het online For Women in Science platform. Het reglement vindt u hier

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marike Bontenbal via info [at] unesco.nl.

Professor Rajaâ Cherkaoui El Moursli uit Marokko | Foto: UNESCO/Brigitte Lacombe)

Vrouwen zijn sterk ondervertegenwoordigd in de wetenschap. Wereldwijd is slechts 30% van de wetenschappelijk onderzoekers vrouw. Unesco streeft naar gelijke kansen voor vrouwen en mannen wat betreft toegang tot en deelname aan de wetenschap. Om die reden is in 1998 een wereldwijde samenwerking tot stand gekomen tussen cosmeticaconcern L’Oréal en Unesco. Onder het motto The world needs science and science needs women kent het programma prijzen toe aan excellente vrouwelijke wetenschappers en verleent het beurzen aan jonge vrouwelijke onderzoekers. 

Uitkomsten

Sinds 1998 hebben meer dan 3000 vrouwelijke wetenschappers uit 117 landen een award of beurs gekregen. Drie winnaars hebben inmiddels een Nobelprijs gewonnen. Elk jaar worden wereldwijd aan 275 getalenteerde jonge vrouwelijke onderzoekers beurzen toegekend om veelbelovend onderzoek te kunnen voortzetten. In Nederland hebben sinds 2007 16 vrouwen een beurs ontvangen.

Meer berichten