Caribische Unesco Commissies bijeen op Curaçao

Caribische Unesco Commissies bijeen op Curaçao

Van 16 – 18 april heeft op Curaçao een Unesco consultatiebijeenkomst plaatsgevonden voor Caribische Small Island Developing States (SIDS). Alle Caribische Unesco Commissies, waaronder die van Aruba en Sint Maarten, waren er te gast, evenals vertegenwoordigers van Bonaire en Saba.

Curaçao was gastheer en samen met Unesco medeorganisator van de consultatie. De bijeenkomst had als belangrijkste doel om bij te dragen aan de ontwikkeling van het strategische programma en budget van Unesco, voor de periode 2026-2029. Maar zeker zo belangrijk was de mogelijkheid voor de Unesco Commissies van deze eilanden om ervaringen uit te wisselen en elkaar te spreken over de moeilijke opgaven die op Small Island Developing States afkomen in de toekomst.

Strategische prioriteiten

De strategische prioriteiten van Unesco voor de Cariben zijn:

  • Klimaatverandering en crisis en hoe men zich als SIDS daarop zo goed mogelijk kan voorbereiden;
  • De digitale veranderingsagenda, daarbij gaat het om zaken als AI en digitaal beleid;
  • Jongeren als ‘agents of change’ en ‘peacebuilders’.

De discussies gingen onder meer over nauwere samenwerking op deze en andere terreinen. En over hoe ze van elkaar kunnen leren, wat ze zelf kunnen bijdragen en wat ze van Unesco (mogen) verwachten.

Vertegenwoordigers uit het Koninkrijk

Liliane de Geus (Unesco Werkgroep Bonaire) en Sharifa Balfour (Saba Heritage Centre) vertegenwoordigden de Nederlandse Unesco Commissie. Raimie Richardson, erfgoedinspecteur uit St Eustatius, was helaas afwezig door logistieke problemen.

Namens Sint Maarten was Shermina Powell Richardson aanwezig, de Secretaris-Generaal van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur, Jongeren en Sport. Marushka Tromp, Algemeen Secretaris van de Arubaanse Unesco Commissie vertegenwoordigde Aruba. Marva Brown, Algemeen Secretaris van de Curaçaose Unesco Commissie vertegenwoordigde samen met adviseur Richenel Ansano, Curaçao. 

 

Loading...