Immaterieel erfgoed

Immaterieel erfgoed is ‘levend erfgoed’. Het omvat sociale gewoonten, voorstellingen, rituelen, tradities, uitdrukkingen, bijzondere kennis of vaardigheden die gemeenschappen en groepen (en soms zelfs individuen) erkennen als een vorm van cultureel erfgoed. Een bijzonder kenmerk is dat het wordt overgedragen van generatie op generatie en belangrijk is voor een gemeenschappelijke identiteit.

Nederland heeft in 2012 het Immaterieel Erfgoedverdrag van UNESCO geratificeerd. Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) stelt een inventaris op van immaterieel erfgoed in het Koninkrijk der Nederlanden. De Nederlandse Unesco Commissie adviseert over het verdrag in internationale context, en over de implementatie van het verdrag in Nederland.

OPINIE: Het recent uitgebrachte advies van de Raad voor Cultuur, ‘Immaterieel cultureel erfgoed is van ons allemaal’, focust te weinig op hoe Nederland een positieve bijdrage kan leveren aan de internationale dialoog over immaterieel erfgoed, vindt Andrea Imhof.

Uitkomsten

Nederland heeft één immaterieel erfgoed op de Internationale Representatieve Lijst van Unesco staan, het ambacht van de molenaar, ingeschreven in 2017.

De Nederlandse Inventaris Immaterieel Erfgoed vindt u op de website www.immaterieelerfgoed.nl.

Nieuws

Het Nederlandse molenaarsambacht is ingeschreven op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Dat maakte het Comité behorend bij het Unesco-verdrag over immaterieel erfgoed vandaag bekend in Zuid-Korea.

Naar verwachting zal het ambacht van de molenaar op korte termijn door Unesco op de  Internationale Representatieve Lijst van Immaterieel Erfgoed worden geplaatst. Vijf veel gestelde vragen over immaterieel erfgoed en de molenaar.

UITLEG – Naar aanleiding van onjuistheden die recent in de media zijn verschenen over de verschillende erfgoedlijsten die Unesco hanteert, zetten we in dit artikel de verschillende lijsten en onderliggende programma's nog eens kort op een rij.

Het Immaterieel Erfgoedcomité van UNESCO heeft tijdens zijn jaarlijkse vergadering 33 tradities, ambachten en gebruiken ingeschreven op de Internationale Representatieve Lijst van Immaterieel Erfgoed. Het totale aantal ingeschreven elementen komt hiermee op 366. 

Sinterklaas (Foto: CC/Flickr.com | Luc van Gent)

Op 21 juni 2016 organiseert Spui25 in Amsterdam een debat over de bescherming van de culturele traditie van het Sinterklaasfeest door de overheid. De Raad van State adviseerde eerder dit jaar af te zien van een initiatiefwetsvoorstel dat tot doel had de traditie te vrijwaren van verandering.

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) heeft besloten het molenaarsambacht te nomineren voor UNESCO's Internationale Representatieve Lijst van Immaterieel Erfgoed. Zij neemt hiermee het advies van de Raad voor Cultuur over.

Video

Twitter intangible heritage

 • UNESCO
  RT @UNESCO: Al-Qatt Al-Asiri, female traditional interior wall decoration in Asir, #SaudiArabia just inscribed on the Representative List o…
 • AFP news agency
  RT @AFP: Naples' pizza twirling, the art of 'pizzaiuolo', joins UNESCO's list of 'intangible heritage', securing the coveted status along…
 • UNESCO
  RT @UNESCO: The art of Neapolitan 'Pizzaiuolo' just inscribed on the Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity. C…
 • UNESCO
  RT @UNESCO: Kumbh Mela just inscribed on the Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity. Congratulations, #India
 • UNESCO
  RT @UNESCO: Al-Qatt Al-Asiri, female traditional interior wall decoration in Asir, #SaudiArabia just inscribed on the Representative List o…