De drie Unesco gebiedslabels zijn verschillend, maar tonen ook overeenkomsten. Met elkaar vormen ze een belangrijk deel van Unesco’s bijdrage aan het halen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN. Ook zijn de gebieden belangrijk voor andere Unesco-programma’s, bijvoorbeeld op het gebied van preventie van natuurrampen en duurzaam toerisme.

Overeenkomsten en verschillen

Unesco’s gebiedserkenningen zijn een kwaliteitskeurmerk, trekken bezoekers, bevorderen de lokale economie en dragen bij aan de duurzame ontwikkeling van een gebied. Dit doen zij op een interdisciplinaire en waardengedreven manier, met sterke betrokkenheid van inwoners en lokale partners. 

De focus verschilt echter en elk label kent een unieke aanpak: werelderfgoed beschermt en behoudt natuurlijk en cultureel erfgoed, biosfeergebieden bevorderen biodiversiteit en het samengaan van mens en natuur, geoparken zetten hun geologisch erfgoed in als bron van regionale identiteit en ontwikkeling. Samen bieden ze een breed palet aan benaderingen en een focus op behoud én verandering, op bescherming én ontwikkeling.

Image
Alle Unesco-gebieden dragen actief bij aan het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN.
Alle Unesco-gebieden dragen actief bij aan het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN. Echter, bij de Unesco-gebieden staan ontwikkeldoelen 6, 7, 11, 13 en 15 centraal.
Loading...