In 2018 bestond de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens zeventig jaar. De Nederlandse Unesco Commissie vierde die mijlpaal door medeorganisator te zijn van een tentoonstelling over hedendaagse visies op het mensenrecht Vrijheid van Meningsuiting (artikel 19 van de Verklaring) in de Utrechtse Domkerk.

Mensenrechten 70 jaar

Jonge kunstenaars kregen de opdracht affiches te ontwerpen over uitingsvrijheid. Samenwerkingspartners bij dit project waren: Amnesty International, het College voor de Rechten van de Mens, Free Press Unlimited,  en het Humanistisch Verbond,  

De tentoonstelling werd afgesloten met een lezing door Prof. dr. Ernst Hirsch Ballin over verleden, heden en toekomst van de vrijheid van meningsuiting. Ook een muziekstuk van de Componist des Vaderlands, Calliope Tsoupaki, ging in première. Speciaal voor de dag van de Rechten van de Mens schreef ze de lamentatie: Song for Life and Death.

Image
Het kunstwerk op de grote muur bij de ingang van de Domkerk is gemaakt door Han Yu van de Gerrit Rietveld Academie uit Amsterdam. (Foto: Marielies Schelhaas)
Het kunstwerk op de grote muur bij de ingang van de Domkerk werd gemaakt door Han Yu van de Gerrit Rietveld Academie uit Amsterdam. (Foto: Marielies Schelhaas)