Vanwege de hoge aantallen en goede kwaliteit van de onderzoeksvoorstellen besloot de jury in 2019 extra prijzen en eervolle vermeldingen uit te reiken, waardoor in totaal vijf vrouwen gelauwerd werden in deze eerste editie van de Nederlandse Rising Talents prijs.

 

2019: Van de Vis, Gallois, Moreno Gamez, van Haaften, Abramovic

De eerste prijs (€3500) ging naar Jorinde van de Vis. De tweede prijs (€2000) was voor Sandrine Gallois. De derde prijs (€1000) werd gewonnen door Stefany Moreno Games. Eline van Haaften en Ivana Abramovic kregen een eervolle vermelding.

Jorinde van de Vis

Image

Jorinde van de Vis (1991) behaalde haar Masters Theoretische Natuurkunde aan de universiteit van Leiden en is op dit moment bezig met haar promotieonderzoek aan het Nikhef Instituut. 

Jorinde won verschillende oorkondes en prjizen zoals de Hendrik Casismir Prize, de KHMW Motivational Young Talent Award en de KNAW education award. Haar onderzoek vindt plaats op het grensvlak van de elementaire deeltjesfysica en de kosmologie. Twee fundamentele vragen vormen de spil van haar onderzoek: Hoe heeft het universum zich ontwikkeld en wat zijn de fundamentele bouwstenen van materie?

Sandrine Gallois

Image

Sandrine Gallois (1986) is Postdoc bij de faculteit van Archeologie in Leiden, en doet onderzoek naar Ethno-ecologie.

Biodiversiteit wordt wereldwijd bedreigd, en daarmee het voortbestaan van veel kleinschalige samenlevingen waarvan het levensonderhoud rechtstreeks afhankelijk is van hun toegang tot natuurlijke hulpbronnen.

Sandrines onderzoek richt zich op de interactie tussen inheemse groepen en hun omgeving, met name hoe zij huh levensonderhoud en cultuur aanpassen aan sociale en ecologische veranderingen.

Stefany Moreno Gamez

Image

Stefany Moreno Gamez (1992) doet haar PhD onderzoek aan de Faculteit van Science & Engineering in Groningen, en aan het Swiss Federal Institute of Technology in Zürich.

Stefany's onderzoek richt zich op de analyse van bacteriële culturen in het lichaam en hun effect op lichaamseigen processen. Op den duur hoopt zij met de ontdekking van nieuwe bacteriële groepen en eenheden te begrijpen wat voor effect zij op het lichaam kunnen hebben. Zo kan men voorspellingen maken en eventueel de deur openen naar nieuwe behandelmethodes. 

Eline van Haaften

Image

Eline van Haaften (1992) doet haar PhD onderzoek bij de vakgroep Biomedical Engineering aan de TU Eindhoven.

Bij patiënten met een nierdialyse moet het bloed gefilterd worden door middel van een speciale ader, de dialyses shunt, die gemaakt wordt van ofwel resorbeerbaar plastic of van lichaamseigen weefsel.

Elines onderzoek richt zich op het ontwikkelen van een dialyse shunt die op den duur lichaamseigen cellen van de patiënt aantrekt, waarmee gehoopt wordt dat het plastic kan worden afgebroken en een echt lichaamseigen shunt ontstaat. 
 

Ivana Abramovic

Image

Ivana Abramovic (1989) doet haar PhD onderzoek bij de vakgroep Applied Physics aan de TU Eindhoven.

Ivana doet onderzoek naar energieproductie door middel van kernfusie, de reactie die ook de sterren energie geeft. Als de energie uit deze reactie kan worden gewonnen zou dat een mogelijke oplossing kunnen zijn voor het wereldwijde probleem van de sterke toename van energieverbruik en klimaatverandering. Door middel van de Collective Thomson Scattering (CTS) kan zij belangrijke parameters meten in het apparaat dat de energie produceert.

Loading...