Unesco Commissie Peacebuilding Award 2017 voor Ewing Amadi Salumu

Op 23 november heeft Ewing Amadi Salumu de Nederlandse Unesco Commissie Peacebuilding Award 2017 uitgereikt gekregen, een eenmalige prijs in het kader van de jaarlijkse ECHO Awards. De prijsuitreiking vond plaats in het gemeentehuis van Leidschendam-Voorburg door wethouder Floor Kist. Ewing woont in Leidschendam en is naast zijn werk en studie aan De Haagse Hogeschool ook als vrijwilliger actief in deze gemeente.

ECHO Award

De ECHO Award is een landelijke stimuleringsprijs voor excellent multicultureel talent in het hoger onderwijs. ECHO Expertisecentrum Diversiteitsbeleid reikt sinds 2001 de ECHO Award uit. De kandidaten worden geselecteerd door een onafhankelijke jury onder leiding van Andrée van Es, voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie. 

Ewing studeert Communicatie aan de Haagse Hogeschool en is onder andere medeoprichter van RuziziNL, Peace building en Conflict transformation in Diaspora.

Jury

Uit het jury-rapport: “Tijdens zijn jurypresentatie werd duidelijk dat Ewing een helder doel voor ogen heeft als het gaat om internationale spanningen in het continent van Afrika en specifiek zijn land van herkomst, Congo. Met zijn strategie levert hij een unieke bijdrage aan het ontzenuwen van internationale spanningen. In het verlengde daarvan draagt hij concreet bij aan ‘peacebuilding’ tussen groepen uit Afrika die in Nederland en de regio Leidschendam-Voorburg wonen. De jury was enorm onder de indruk van het werk dat Ewing verricht om mensen in Nederland van verschillende stammen uit Afrika bij elkaar te brengen en in gesprek te laten gaan over datgene wat hen verbindt. De impact hiervan is enorm en levert een belangrijke bijdrage aan het creëren van sociale cohesie, zowel nationaal als internationaal.”

Summer course

Ewing en de andere Echo Award winnaars 2017 mogen in de zomer van 2018 een volledig verzorgde summer course volgen aan de University of California in Los Angeles.

Partners

Onder de vlag van de ECHO Foundation worden de prijzen mogelijk gemaakt door de Partners van de ECHO Foundation: de Nederlandse Spoorwegen, de Gemeente Den Haag en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Iedere lidstaat van Unesco heeft een eigen Unesco Commissie. De Nederlandse Commissie bestaat uit maximaal elf leden die elk deskundig zijn op een werkterrein van de organisatie: Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Communicatie & Informatie. 

Uitkomsten

Wereldwijd zijn er zo'n 200 Unesco Commissies. De Nederlandse Commissie bestaat uit maximaal elf leden. De nadruk van de werkzaamheden ligt bij de coördinatie van het Unesco-Scholennetwerk, erfgoed in gevaar, en duurzame toegang tot informatie. Daarnaast houdt de commissie zich structureel bezig met de Unesco-cultuurconventies, vrouwen in de wetenschap en journalistenveiligheid.

Meer berichten