Audrey Azoulay gekozen als nieuwe directeur-generaal Unesco

De Uitvoerende Raad van Unesco heeft met 30 tegen 28 stemmen de Franse kandidaat Audrey Azoulay (1972) gekozen als nieuwe directeur-generaal van Unesco. De Algemene Conferentie van Unesco die binnenkort bijeen komt in Parijs, zal naar verwachting de benoeming formaliseren.

Qatar

Ze nam het in het begin op tegen 8 tegenkandidaten. Uiteindelijk bleef alleen de kandidaat uit Qatar, Hamad bin Abdulaziz Al-Kawari, over. Azoulay versloeg hem nipt in de laatste stemmingsronde.

Minister

Azoulay is recent minister van Cultuur en Communicatie geweest van Frankrijk onder president Hollande. Ze groeide op in Frankrijk en Marokko. Lees hier haar visie op Unesco.

Frankrijk

Opmerkelijk aan de keuze voor Azoulay is het feit dat het ongewoon is, dat één land zowel het gastland is van een VN-organisatie als de directeur-generaal levert. In een eerste reactie zei Azoulay dat ondanks de moeilijke tijden voor Unesco, Frankrijk lid blijft van Unesco. Azoulay volgt Irina Bokova uit Bulgarije op, die 8 jaar lang de organisatie leidde. 

UNESCO, de United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization is opgericht in 1945. UNESCO gebruikt de werkterreinen onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie om de doelstellingen van de Verenigde Naties te realiseren, namelijk: ontwikkeling van universele waarden en verbetering van de leefomstandigheden van alle mensen ter wereld.

Uitkomsten

Op dit moment zijn 195 landen lid van UNESCO. Daarnaast hebben 9 landen een geassocieerd lidmaatschap.

Meer berichten