Zowel de Verenigde Staten als Israël vertrekken uit Unesco

De Verenigde Staten hebben besloten zich per 31 december 2018 terug te trekken uit Unesco, de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie & informatie. Dat maakte Rex Tillerson, minister van Buitenlandse Zaken van de VS, op 12 oktober bekend. Kort daarna maakte Premier Netanyahu van Israël bekend dat ook zijn land uit Unesco zal vertrekken.

In 1984, onder president Ronald Reagan, verlieten de VS al eerder de organisatie. Die periode duurde tot 2003 toen de Bush-regering zich weer bij Unesco aansloot.

Irina Bokova, de directeur-generaal van de organisatie, laat in een verklaring weten dat ze de beslissing van de VS zeer spijtig vindt. “Het is een verlies voor Unesco, een verlies voor de hele Verenigde Naties en een verlies voor het multilateralisme”.

De relatie tussen de VS en Unesco staat al langere tijd onder druk. Sinds 2011 betaalt het land geen contributie meer, nadat de lidstaten van de organisatie in meerderheid instemden met de toetreding van Palestina als volwaardig lid van Unesco. De organisatie kwam daardoor financieel in de problemen omdat de VS 22 procent van het budget bijdroegen.

De VS hebben aangekondigd een non-member observer state te willen worden om hun meningen, perspectieven en expertise te kunnen blijven inbrengen in de organisatie. Tot het einde van 2018 blijven ze een volwaardig lid. 

UNESCO, de United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization is opgericht in 1945. UNESCO gebruikt de werkterreinen onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie om de doelstellingen van de Verenigde Naties te realiseren, namelijk: ontwikkeling van universele waarden en verbetering van de leefomstandigheden van alle mensen ter wereld.

Uitkomsten

Op dit moment zijn 195 landen lid van UNESCO. Daarnaast hebben 9 landen een geassocieerd lidmaatschap.

Meer berichten