Werelderfgoed en een cultuur van vrede

De missie van UNESCO is om de vrede te bevorderen door onderwijs, cultuur en wetenschap: 'Since war begins in the minds of men, it is in the minds of men that the defences of peace must be constructed'. Wat is de relatie tussen Werelderfgoed en vrede? Hoe helpt de Werelderfgoedconventie bij de missie van UNESCO? 

Het Vrijheidsbeeld in New York. (Foto: CC / jesse owen)
Er zijn Werelderfgoederen die zelf een rol hebben gehad in processen van oorlog en vrede, zoals het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau of de vredeskoepel in Hiroshima. Ook zijn er plaatsen die met hun naam, of door de verbondenheid met andere landen vrede uitstralen. Het Waterton Peace Park in de VS/Canada is daar een voorbeeld van.

Helaas is er nog geen peace in the minds of men. Welke rol kan UNESCO spelen als erfgoed in gevaar komt door een oorlog, zoals bijvoorbeeld in Afghanistan en Syrië? Zijn er andere conventies die in zulke situaties ook een rol spelen? 

In de Nederlandse opdrachten gaan leerlingen aan de slag met het thema Slavernij en met het begrip Vrede.

Download de interactieve PDF Werelderfgoed en een cultuur van vrede (14MB)
Het hoofdstuk is ook beschikbaar in Wikiwijs: Werelderfgoed en een cultuur van vrede

 

Het internationale lespakket World Heritage In Young Hands is vertaald en bewerkt voor het onderwijs in Nederland. Het pakket is bedoeld ter versterking van het leren over het gedachtegoed van UNESCO en het werelderfgoed ver weg en dichtbij.
Het pakket is in eerste instantie ontwikkeld voor het voortgezet onderwijs, maar is met enige aanpassingen ook inzetbaar voor andere schooltypes. Ook zijn er een handleiding en een excursie beschikbaar voor het gebruik van het lespakket.

U kunt de individuele hoofdstukken als interactieve PDF's downloaden of benaderen via Wikiwijs.

Meer berichten