Since wars begin in the minds of people, it is in the minds of people that the defences of peace must be constructed’ (uit de constitutie van Unesco, 1945).

‘Peace in the minds of people’

Unesco is na de Tweede Wereldoorlog opgericht als onderdeel van de Verenigde Naties, vanuit de overtuiging dat verdieping in (elkaars) cultuur en inzet op immateriële ontwikkeling verwoestende conflicten helpt voorkomen.

Deze uitgangspunten zijn nog altijd actueel, al is de context veranderd. In een wereld waar nog altijd gewelddadige conflicten woeden, zijn het juist cultuur, kennis en onderwijs die de lijnen open kunnen houden en een cultuur van vrede kunnen brengen. Unesco wil deze waarden delen. Versterken van wat mensen kan binden: kunst, cultuur, communicatie, onderwijs en wetenschap. Werken aan vrede gaat verder dan het beëindigen van een gewapend conflict, en gaat verder dan politieke en economische belangen. Het is leven met elkaar, met respect voor elkaars verschillen (gender, kleur, etniciteit, taal, religie, cultuur) en met respect voor mensenrechten.

Het is de overtuiging van Unesco dat duurzame vrede alleen mogelijk is met de volle inzet van de creatieve en intellectuele capaciteiten van de mens. Door iedereen goed onderwijs te geven, door culturele uitwisseling te stimuleren en respect voor andere culturen bij te brengen, door kennis te ontwikkelen en de resultaten toegankelijk te maken, door te vechten voor de vrijheid van media. En door uit te gaan van de mensenrechten als vertrekpunt voor al deze onderwerpen. Dat is de basis van het werk van Unesco, en daarmee de basis van het werk van de Nederlandse Unesco Commissie.

Deze uitgangspunten zijn nog altijd actueel, en het is aan de Unesco Commissie om ze ook aan de actualiteit te koppelen. Ook nu is de boodschap om het gesprek aan te gaan, cultuur in te zetten als ‘breekijzer’ actueel. Om ervoor te zorgen dat we met elkaar in gesprek blijven. Daarbij helpen cultuur, kennis, vrije pers, uitingsvrijheid en wetenschap.

Loading...