Unesco werkt al bijna 75 jaar wereldwijd aan de bescherming van uitingsvrijheid, goed onderwijs voor iedereen, vrije uitwisseling van kennis, behoud van uniek cultureel en natuurlijk erfgoed, wederzijds respect en mensenrechten. Waarden die nog altijd niet vanzelf spreken. Het werk van Unesco is relevant, nog altijd. Elke tijd, elke generatie, en elk land geeft hieraan zijn eigen invulling. 

De Nederlandse Unesco Commissie

De Nederlandse Unesco Commissie verbindt Nederland met het werk van Unesco. De Commissie brengt het Nederlands perspectief naar het internationale podium, werkt aan implementatie van Unesco-doelstellingen en -programma’s in Nederland en is een forum voor reflectie, een katalysator voor ideeën en platform voor actie. De Nederlandse Unesco Commissie brengt daarvoor kennis en kunde bij elkaar, ontwikkelt en agendeert.

Unesco in Nederland

Unesco is overal in Nederland: de werelderfgoedsites, de Unesco-scholen, Unesco- leerstoelen, documentair erfgoed op de ‘Memory of the World’-lijst, gebieden met een geopark- of biosfeerstatus, immaterieel erfgoed en nog veel meer. Unesco is op meer dan 100 officiële plekken in Nederland aanwezig. De Unesco Commissie wil het gedachtegoed en de mogelijkheden van Unesco graag nog breder verspreiden. De keuzes die we maken in dit werkprogramma zijn daarop gericht. 
We geloven in de kracht van samenwerking. Alleen in gezamenlijkheid kunnen we onze doelen bereiken: goed onderwijs, uitingsvrijheid, diversiteit en inclusie, mensenrechten, een vrije uitwisseling van kennis en een duurzame toekomst.

Nederland in Unesco

Nederland is actief binnen Unesco. Nederland is vanaf eind 2019 vier jaar lang lid van de Uitvoerende Raad (UR) van Unesco, lid van de CR (de mensenrechtencommissie van de UR),  lid van het Immaterieel Erfgoed Comité, lid van het Comité tegen illegale handel in cultuurgoederen, het IPDC (Commissie op het gebied van persvrijheid), MOST (programma voor sociale transities), en heeft experts in onder meer Comest (Ethiek van wetenschap en techniek), IGCP (Aardwetenschappen), MAB (Mens- en Biosfeerprogramma). De Commissie werkt in nauwe samenwerking met de betreffende ministeries en de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij Unesco in Parijs, geeft waar nodig advies, levert experts en zorgt er, in gezamenlijkheid, voor dat kennis uit Unesco in Nederland verspreid wordt.

Unesco en de duurzame ontwikkelingsdoelen

De door alle VN-lidstaten onderschreven 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals, SDG’s) dragen bij aan het beëindigen van armoede, ongelijkheid en klimaatverandering in 2030. Unesco is de VN-coördinator van SDG 4, goed onderwijs voor iedereen. Daarnaast werkt de organisatie aan het bereiken van de andere SDG’s door inzet en samenwerking op het gebied van wetenschap, cultuur, communicatie en informatie.

De duurzame ontwikkelingsdoelen vormen dé mondiale agenda voor een duurzame en inclusieve toekomst, en zijn daarmee een leidraad voor de activiteiten van de Commissie in de komende jaren. Prioriteiten en activiteiten van de Commissie worden overal waar mogelijk gerelateerd aan de relevante SDG’s.

Image
Afbeelding SDG's
De 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's).
Loading...