Unesco werelderfgoederen, biosfeergebieden en geoparken zijn plekken op de wereld waar de waarden van Unesco tot uiting komen op lokaal niveau: het streven naar welzijn, het beschermen van onze planeet en het werken aan een duurzame toekomst.

Unesco-gebieden voor een duurzame toekomst

De meer dan 2000 Unesco-sites vormen samen een gebied zo groot als China. Op deze plekken wordt gewerkt aan het beheer en behoud van cultuur en natuur, het beschermen van biodiversiteit en geologische schatten, het bevorderen van regionale identiteit en het in harmonie laten leven van de mens met de natuur.

Fundament

De Unesco-gebieden zijn niet alleen ’s werelds mooiste gebieden, ze hebben ook een belangrijke functie als levend laboratorium en meetstation, om bijvoorbeeld de impact van klimaat op lokaal niveau te monitoren en innovatieve acties te formuleren. Kennis, onderwijs, onderzoek en de betrokkenheid van lokale gemeenschappen vormen het fundament van deze Unesco-aanpak.

Image
Maasheggen vlechter
Een maasheggenvlechter in actie. Het vlechten van de heggen was van oudsher bedoeld om de heggen veedicht te maken. Voor het vlechten wordt alleen levend materiaal gebruikt, waardoor de heggen in de loop van de jaren alleen maar dichter worden. (Foto: maasheggenunesco.com)
Loading...