Voorwoord

2020, het jaar van corona. Een dramatisch jaar, ook en misschien wel juist voor de onderwerpen van Unesco’s mandaat. Onderwijs, wetenschap, cultuur en media werden hard getroffen, wereldwijd.

Corona zorgde voor de grootste en meest ingrijpende onderwijsonderbreking ooit, zowel in Nederland als in de rest van de wereld. Het zorgde voor meer dropouts, minder meisjes naar school, minder onderwijs voor kansarmen. En dat terwijl goed onderwijs voor iedereen aan de basis van ontwikkeling staat.

Cultuurinstellingen gingen dicht, geen dans, theater, muziek, geen musea, tentoonstellingen. Met enorme gevolgen voor artiesten, die plotseling vrijwel zonder werk (en inkomen) kwamen te zitten, en voor instellingen die geen bezoekers meer konden ontvangen. En dat terwijl juist kunst en cultuur zo troostend, zo verrijkend kunnen zijn tijdens een crisis.

De wetenschap stond in de spotlights, daar werd naar gekeken voor oplossingen om de pandemie in te dammen. En dat zorgde ook voor ethische vraagstukken: van en voor wie is wetenschappelijke kennis, en wie krijgt een vaccin eerst?

Als een maatschappij vrijwel op slot gaat is de vrije rol van de media cruciaal. Voor betrouwbare informatie, voor kritische noten.

Maar het was ook: een jaar waarin de zwakke plekken van onze menselijke samenlevingen ongenadig zichtbaar werden. Daarom was 2020 ook een jaar waarin de noodzaak voor multilateralisme stevig aangetoond werd en Unesco de vinger legde op de gevolgen van corona,  de noodzaak van een vrije pers, van onderwijs waar ervaringen met online vormen werden opgedaan en uitgewisseld, waar kunst en cultuur online gingen.

Voor de Nederlandse Unesco Commissie was het ook aanpassen, schrappen, omdenken. Geen Unesco Debat, geen bijeenkomsten in presentia. Maar wel een jaar om aandacht te vragen voor de waarden waar Unesco voor staat. Zo konden we online het belang van vrije pers tijdens de World Press Freedom Day onder de mondiale aandacht brengen. Hebben we een podcastserie gemaakt waarin de gevolgen van corona op alle Unesco terreinen naar voren kwamen. En nog veel meer.

Het was een jaar dat diepe wonden sloeg. Maar het was ook een jaar dat duidelijk maakte dat juist bij Unesco’s mandaat de kracht voor herstel ligt.

Image
Kathleen Ferrier, voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie, en Marielies Schelhaas, algemeen secretaris van de Nederlandse Unesco Commissie. (Foto's Jan Sluijter)
Kathleen Ferrier en Marielies Schelhaas, respectievelijk voorzitter en algemeen secretaris van de Nederlandse Unesco Commissie. (Foto's Jan Sluijter)
Loading...