Voorwoord

 “[…] We betuigen onze solidariteit met de bevolking van Oekraïne, waaronder de journalisten die verslag doen van het conflictgebied, en de leraren, opvoeders, studenten en leerlingen die het recht hebben om in vrede onderwezen te worden. We staan volledig achter onze partners die pleiten voor de doelen en waarden van Unesco in Oekraïne en daarbuiten. […]”

Dit schrijven meer dan veertig nationale Unesco Commissies, waaronder de Nederlandse, in februari 2022 als reactie op de inval van Rusland in Oekraïne. De oorlog in Europa heeft een schaduw over 2022 geworpen. En het heeft ons eens te meer bewust gemaakt van het belang van het mandaat van Unesco. In een wereld waarin gewelddadige conflicten woeden, kunnen cultuur, kennis en onderwijs de lijnen openhouden en versterken wat mensen bindt. Een vrije en pluriforme pers is daarbij een voorwaarde.

De oorlog bracht meer aan het licht, een sinds lang niet meer ervaren eensgezindheid van Europa bijvoorbeeld, in eensluidende steun voor Oekraïne. En het besef hoe kwetsbaar onze vrede is, en hoe vanzelfsprekend we die eerst vonden. Het heeft de Unesco Commissie nog sterker doen onderkennen hoe belangrijk het vechten voor vrede is, en hoe rijk en tegelijk broos ons mandaat is.

Onze fototentoonstelling Cultuur in tijden van gewapend conflict laat heel direct de waarde van cultuur in tijden van oorlog zien. Met de kracht die cultuur geeft, terwijl ze tegelijk een doelwit is. De tentoonstelling, waar ook foto’s uit Oekraïne in zijn opgenomen, was te zien op een unieke plek: in het hoofdkantoor van de NAVO in Brussel (en in 2023 in het Nationaal Militair Museum).

Maar we hebben ook ons mandaat en alles waar we voor staan gevierd. Nog niet eerder waren alle Unesco-erfgoederen, gebieden, leerstoelen, scholen, instituten, creatieve steden etc. bij elkaar geweest. Een feest was dat, in volle en enthousiaste zalen in de zomer van 2022 in Utrecht. En we vierden de kracht van materiele en immateriële cultuur, tijdens een vrolijk en divers evenement vol hiphop, werelderfgoed, dande en molens. Ook vierden we een nieuwe Nederlandse Memory of the World Lijst voor documentair erfgoed van nationale waarde, met een rondreis langs alle acht inschrijvingen.

Nog veel meer mooie hoogtepunten zijn te lezen in dit jaarverslag, evenementen die nog belangrijker werden in het licht van wat er elders in Europa gebeurde. Laten we onze vrede vieren, en blijven uitdragen hoe belangrijk onze waarden zijn voor (een cultuur van) vrede.

Image
Kathleen Ferrier, voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie, en Marielies Schelhaas, algemeen secretaris van de Nederlandse Unesco Commissie. (Foto's Jan Sluijter)
Kathleen Ferrier, voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie, en Marielies Schelhaas, algemeen secretaris van de Nederlandse Unesco Commissie. (Foto's Jan Sluijter)
Loading...