De Hondsrug in Groningen en Drenthe is het enige Unesco Global Geopark in ons land. Na evaluatie verlengde Unesco in 2018 de geoparkstatus met vier jaar.

Geoparken

In 2018 bracht het Nederlands Forum Unesco Global Geoparks een eerste advies uit over de haalbaarheid van de diverse geopark-initiatieven in Nederland: Oer-IJ (Noord-Holland), Gooi- en Vechtstreek (Noord-Holland, Utrecht), Schelde-Delta (Noord-Brabant, Zeeland, Vlaanderen), RijnMaas-delta (diverse provincies), de Heuvelrug (Noord-Holland, Utrecht, Gelderland) en initiatief Peelhorst (Noord-Brabant).

Het forum breidde uit met twee nieuwe leden: het Nederlands IHP-HWRP comité (Unesco’s zoetwaterprogramma IHP) en het KNGMG, de beroepsvereniging voor geologen in Nederland.

Het forum heeft geen kandidaat-geoparken voorgelegd aan de Unesco commissie voor de nominatie van Unesco geopark; geen van de aspirant-geoparken in Nederland was in 2018 voldoende gevorderd met de voorbereidingen voor een formele aanvraag.

Image
Het Bargerveen (Foto: CC/Flickr.com | v a n d e r l a a n . fotografeert)
Het Bargerveen in Drenthe, onderdeel van Unesco Global Geopark De Hondsrug. (Foto: CC/Flickr.com | v a n d e r l a a n . fotografeert)
Loading...