Op 18 maart 2019 werd Nederland opgeschikt door een terroristische aanslag. Terrorisme is voor veel Nederlanders iets van ‘ver weg’, maar kwam die dag voor velen in en buiten Utrecht heel dichtbij. Kort nadat bekend werd dat er een aanslag had plaatsgevonden in een tram, werd besloten het openbare leven in Utrecht grotendeels plat te leggen. Openbaar vervoer reed niet meer en scholen, universiteitsgebouwen en gebedshuizen gingen dicht. De stad ging als het ware op slot.

Maatregelen tegen terrorisme

Een lockdown is een van de maatregelen die worden genomen in het geval van terrorisme. Het heeft ook effect op culturele instellingen, zoals musea, bibliotheken en archieven. Dat de dreiging van terrorisme en een daadwerkelijke aanslag grote impact heeft op culturele instellingen is bekend uit de Kennisdag Erfgoed en Terrorisme die de Nederlandse Unesco Commissie in 2016 in het Rijksmuseum samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Museumvereniging organiseerde.

De conclusies en adviezen die destijds ter sprake kwamen, zijn ook vandaag de dag, samen met de ervaringen van Utrecht, zeer relevant. De belangrijkste conclusie van de bijeenkomst was dat culturele instellingen zelf verantwoordelijk zijn voor het nemen van maatregelen om de veiligheid van de bezoekers, medewerkers maar ook de collectie te waarborgen. Om die reden deelt de Nederlandse Unesco Commissie nogmaals de adviezen en conclusies van die dag.  

Image
Bron: nctv.nl

Kennisdag

Aanleiding van de bijeenkomst waren de aanslagen die in Tunesië, Parijs, Brussel en Berlijn hadden plaatsgevonden waar culturele plekken direct of indirect doelwit waren.  

Sprekers waren o.a. hoofd Veiligheid van de Koninklijke Musea van Schone Kunsten in België, de Nationale Coördinator Terrorisme Bestrijding en Veiligheid, het Rijksmuseum en terrorisme experts. Het volledige verslag is terug te lezen in het Magazine Nationale Veiligheid en Crisisbeheersing (15e jaargang 2017 nr. 1).

Stappenplan

Voor stap 1 van het stappenplan klikt u op de link hieronder, of gebruikt u de inhoudsopgave bovenaan dit artikel. 

Loading...