Zorgen over de toekomst in Brazilië

Zorgen over de toekomst in Brazilië

Nederland kon de laatste tijd kennis nemen van het Amazonegebied dankzij de zesdelige documentaireserie 'Amazone' op NPO 2. Ook Mark Purperhart, lid van de Unesco Jongerencommissie, maakt zich zorgen over de situatie van de regenwouden daar en de positie van de inheemse mensen.

Bewustwording van onze vrijheid hier in Nederland is belangrijk, en het is goed als jongeren dat al vroeg meekrijgen. Zoals wij vrijheid hebben in Nederland en kunnen genieten van de democratie, hebben de inheemse mensen van Brazilië dat totaal niet. Zij worden niet gerespecteerd of gewaardeerd. Zij uiten hun zorgen voor hun toekomst en die van hun kinderen en kleinkinderen.

Inheemse leiders

Greenpeace nodigde de inheemse leiders van Brazilië uit om in Europa met verschillende bedrijven, politieke partijen en mensen in gesprek te gaan over wat er zich afspeelt in de jungle van Brazilië: wat er gebeurt met deze mensen en hun omgeving.

“De inheemse mensen moeten worden erkend als de beheerders van de bossen van Brazilië.”
– Mark Purperhart –

Zij spraken ook met een aantal politieke partijen over de illegale houtkap, de bosbranden, de doden die er aan hun kant vallen. Ze waarschuwden bij monde van Célia Xakriabá: “De Nederlandse overheid heeft nu de mogelijkheid om druk uit te oefenen op de Braziliaanse overheid. Wij willen dat er niet nog meer bloed vergoten wordt, dat onze landbouwgrond wordt afgenomen, dat onze grond wordt vergiftigd. Wij willen heel graag een bijdrage leveren aan de wereld, maar niet op de manier waarop het nu gebeurt. De ongerechtigheid. Wij worden verschrikkelijk behandeld. We doen een beroep, niet alleen op de politiek, maar op jullie harten, dat jullie ons horen.

Klimaatakkoorden

De klimaatakkoorden van Parijs worden niet voldoende gerespecteerd. We begrijpen dat handel enorm belangrijk is voor jullie, maar nu is het moment om te luisteren naar de gebeurtenissen die zich bij ons afspelen.”

Wij hebben hier in Nederland het geluk dat wij in een democratie leven. Dat wij de vrijheid hebben om te demonstreren zonder dat we echt gevaar lopen. De inheemse leiders en hun mensen hebben deze vrijheid niet. Zij maken zich zorgen over de toekomst van hun kinderen. Wij, hier in Nederland doen dat ook. Maar het verschil is: onze stemmen worden gehoord. Ik ben van mening dat de inheemse leiders en hun mensen gehoord moeten worden. Niet alleen omdat het juist is en rechtvaardig is. Maar het is onze plicht als mens om anderen te helpen die in nood zijn.

Loading...