Unesco in tijden van corona

Unesco in tijden van corona

Kippenvel….” We lezen deze uitroep nu vaak op sociale media naar aanleiding van initiatieven als #quarantainekunst of orkesten die individueel, maar toch samen, muziekstukken laten horen. Via internet of bij tehuizen voor ouderen en zieken. We zien talloze oproepen om digitaal gedichten en literatuur te delen. En door dat alles ervaren we, met kippenvel, de troostende en verbindende kracht van kunst en cultuur in deze bizarre tijd van corona. 

De pandemie raakt ons allemaal en raakt tegelijk aan zoveel aspecten van het werk van Unesco. Juist nu we op zoek gaan naar verbinding en troost beseffen we de waarde van kunst en cultuur. Van troost-tv tot nationaal en internationaal erfgoed. Ook ondervinden we dagelijks de gevolgen van de sluiting van de scholen en hopen we dat de wetenschap snel een oplossing vindt om het virus te beteugelen.

Agenderen

Als Nederlandse Unesco Commissie zien we dat de onderwerpen die wij geagendeerd hebben, zoals open science en ethiek van artificiële intelligentiemaar ook het bevorderen van digitaal leren, juist in deze tijd een nieuwe dimensie krijgen. We pleiten voor het openstellen van wetenschappelijke kennis, zodat internationale samenwerking bevorderd wordt en die kruisbestuiving de best mogelijk resultaten oplevert.

Tegelijkertijd worden we ons eens te meer bewust van het belang van onafhankelijke en betrouwbare media. De lancering van World Press Freedom Day, die op 22, 23 en 24 april in Den Haag zou plaatsvinden, hebben we moeten uitstellen maar de onderwerpen waar we ons in internationaal verband over zouden buigen lijken belangrijker dan ooit. Want de coronacrisis maakt haarscherp duidelijk dat politieke macht juist nu polariseert, met behulp van racistische en nationalistische beschuldigingen en van nepinformatie. Journalisten moeten juist nu, in vrijheid, kritisch kunnen berichten

‘Het fundament van ons werk als Unesco Commissie blijft onveranderd de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.’
– Kathleen Ferrier –

SDG's

Naast onze eigen prioriteiten zijn de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, de SDGs, de leidraad voor ons werk. Als er één ding is dat deze doelen duidelijk maken, dan is het wel de onderlinge afhankelijkheid van ons, mensen.

Het fundament van ons werk als Unesco Commissie blijft onveranderd de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Die verklaring blijkt ook in deze tijden van buitengewoon belang.

Kansen

Door die verklaring beseffen we dat de coronacrisis ons niet alleen voor grote uitdagingen plaatst, maar ook kansen biedt. Bijvoorbeeld om onder ogen te zien dat onze wereld is gevormd door machtswellust en ongelijkheden die mensen in allerlei opzichten kwetsbaar hebben gemaakt. Omdat de gezondheidscrisis van nu onmiskenbaar mondiaal is en raakt aan ongelijkwaardigheid, aan racisme en nationalisme, gedwongen migratie en vluchtelingenkampen, klimaatverandering en armoede.

De beslissingen die we nu nemen zullen grote gevolgen hebben. Daarom willen wij, dat de overheid ruimhartig steun verleent aan die sectoren die troost en verbinding bieden, zoals kunst en cultuur. Maar we kunnen ook zelf bijdragen. Als Unesco Commissie roepen we al diegenen op die kaartjes voor afgelaste voorstellingen hebben, om, als het enigszins kan, af te zien van terugbetaling.

Diversiteit en inclusiviteit 

Ook blijven we wijzen op het belang van diversiteit en inclusiviteit in al die commissies en organen die nu beslissingen voor ons nemen. Divers samengestelde groepen, qua gender, leeftijd, etniciteit, seksuele geaardheid en fysieke mogelijkheden etc. nemen betere beslissingen. Het mag van ondergeschikt belang lijken in deze crisis, maar dat is het niet. Ondanks alle ellende en verdriet komt het er nu op aan een visie te ontwikkelen voor een gelijkwaardiger wereld.

Het motto van Unesco is: ‘Vrede creëren in de hoofden van mensen’. De wens voor vrede ontstaat in onze hoofden en is gebaseerd op denken in termen van ‘ons’ en ‘wij’ eerder dan ‘ik’ en ‘mij’. Als Nederlandse Unesco commissie houden we dit besef vast en zullen er, via onze website, regelmatig over berichten.

Loading...