Terugblikken en vooruit kijken

Terugblikken en vooruit kijken

Het einde van het jaar, dat zich altijd weer onbegrijpelijk snel aandient, is bij uitstek de tijd om terug te blikken op het bijna afgelopen jaar en vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Voor mij persoonlijk was mijn benoeming als voorzitter van de Nederlandse Unesco commissie een absoluut hoogtepunt. 

Toen ik solliciteerde naar deze functie wist ik natuurlijk wel dat  Unesco een heel mooie organisatie is en de Nederlandse Commissie een groep zeer deskundige mensen, met wie het voor iedereen een voorrecht is samen te werken. Maar sinds ik op 1 september jl. ben begonnen en sindsdien verschillende kennismakingsgesprekken heb gevoerd, gaat er een wereld voor mij open en besef ik steeds meer hoe bijzonder het werk is dat ik mag doen. 

Experts

Allereerst leer ik ontzettend veel. Begeleid en ondersteund door het deskundige team dat het bureau van de Commissie bemenst spreek ik met bevlogen experts en leer ik over geoparken, over horsten en slenken. Over het belang van monumentendag en of we ook niet eens na zouden moeten denken over documentendag? Ik leer over blauw/witte schildjes en over artificiële intelligentie, over open science en over uitdagingen als het gaat om inclusie en diversiteit in de museale wereld. En dan ik noem maar een deel van alles waarmee ik sinds 1 september kennis heb mogen maken.

Het werkterrein van Unesco is enorm breed. Dat maakt het zo eindeloos interessant, maar daarom ook is het een voortdurende uitdaging om te focussen. Dat was ook de duidelijke boodschap van de mensen van de permanente vertegenwoordiging van Nederland in Parijs. Inmiddels heb ik een aantal bezoeken gebracht aan Parijs waarbij ik nader kennis gemaakt heb met de permanent vertegenwoordiger en zijn team en natuurlijk de indrukwekkende burelen van Unesco. Ik heb genoten van de prachtige kunstwerken en veelzeggende geschenken die er daar te bewonderen zijn, zoals een prachtige Karel Appel, geschenk van Nederland.  

Algemene Vergadering

Ik was aanwezig bij de Algemene Vergadering van Unesco, de tweejaarlijkse vergadering die in november plaatsvond. Voor mij een uitgelezen kans met verschillende mensen kennis te maken. Uitzonderlijk was dat de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, zelf aanwezig was en de opening van de Algemene Vergadering verrichtte.

Image
Audrey Azoulay, directeur-generaal van Unesco, geflankeerd door Antonio Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, bij de opening van de 40ste Algemene Conferentie van Unesco. (Foto: Unesco | C. Alix)
Audrey Azoulay, directeur-generaal van Unesco, geflankeerd door Antonio Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, bij de opening van de 40ste Algemene Conferentie van Unesco.

Met zijn aanwezigheid benadrukte Guterres iets wat voor mij de afgelopen maanden steeds duidelijker we: de rol van Unesco is anno 2020 misschien wel belangrijker dan ooit. In onze wereld, waarin nationalisme en een naar binnen, op de eigen bubbel gerichte mentaliteit, steeds gewoner worden, zijn de werkterreinen van Unesco meer dan ooit noodzakelijk. Cultuur en communicatie vanwege hun verbindende effect, onderwijs en wetenschap vanwege de bevrijdende uitwerking die zij kunnen hebben op individuen en samenlevingen. 

Concrete kansen

Het nieuwe jaar 2020 biedt concrete kansen om als Nederlandse Unesco Commissie deze rol op te pakken. In de loop van het voorjaar maken we ons tweejarig werkprogramma bekend. Daarin zullen de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDGs) een leidende rol spelen, maar daarnaast zullen we duidelijke keuzes maken waarop we ons de komende jaren willen focussen.

En er zijn bijzondere evenementen: de internationale lancering van World Press Freedom Day 2020 vindt plaats in Den Haag, op 22, 23 en 24 april. We gaan er een vernieuwend, divers en gevarieerd programma van maken. Op onze website zult u tezijnertijd nadere informatie kunnen vinden en als u concrete ideeën aan wilt leveren kan dat via info@unesco.nl. Ook het Eurovisie Songfestival in Rotterdam is een verbindend en inclusief evenement dat volgend jaar plaatsvindt.

Interessant jaar

2020 belooft daarom een interessant jaar te worden en wij als Nederlandse Unesco Commissie zien ernaar uit. Net zoals we uitzien naar de samenwerking met velen, die zoals wij, de missie van Unesco, van harte onderschrijven: ‘Building Peace in the Minds of Men and Women’.

Graag wens ik u hele goede feestdagen toe en een gezond en voorspoedig 2020.

Loading...