Scholen moeten gratis menstruatieproducten bieden

Scholen moeten gratis menstruatieproducten bieden

Menstrueren, het is een bloedserieuze zaak voor degene die het overkomt, maar ook voor de samenleving als geheel. Zowel menstruatietaboe als menstruatiearmoede komen in Nederland vaker voor dan je denkt.

Onderwijsinstellingen kunnen hun leerlingen tegemoet komen door gratis menstruatieproducten aan te bieden. Dit gebeurt al regelmatig door initiatieven van jongeren zelf. De projectgroep emancipatie van de Unesco Jongerencommissie heeft alle Unesco-scholen aangemoedigd dit ook bij hen op school te doen en hiervoor praktisch advies gegeven.

Gratis menstruatieproducten? Natuurlijk!

Alle gezonde jongeren met een baarmoeder gaan vanaf de pubertijd menstrueren. Op veel middelbare scholen is dit dus ongeveer de halve leerlingpopulatie. Zij hebben producten nodig om hier hygiënisch mee om te gaan. In de meeste producten voorziet de school hen, namelijk schone toiletten, water, zeep en prullenbakjes. Waarom dan niet in de menstruatieproducten? Het aanbieden van gratis menstruatieproducten draagt bij aan het oplossen van drie problemen: menstruatietaboe, verlies van onderwijstijd en menstruatiearmoede.

Waarom?

Ten eerste rust in veel situaties nog steeds een taboe op dit onderwerp. Leerlingen kunnen zich bezwaard voelen om aan anderen te vragen of zij extra menstruatieproducten bij zich hebben. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de meiden tussen de 12 en 15 jaar en een kwart van de meiden tussen 15 en 25 het ongemakkelijk vindt om te praten over ongesteld zijn. [1] Op scholen die menstruatieproducten aanbieden wordt hier meer over gepraat, waardoor het taboe deels doorbroken wordt.[2]

Een tweede onwenselijke situatie doet zich voor als een leerling de school moet verlaten, omdat er geen menstruatieproducten beschikbaar zijn. Dit komt vaak voor: 40% van de meiden tussen 12 en 25 jaar heeft wel eens school of werk gemist, omdat zij ongesteld was.

Tot slot is menstruatiearmoede een groot probleem in Nederland. Mensen die onder de armoedegrens, of van een minimum bedrag moeten leven kunnen moeite hebben om menstruatieproducten te kopen. Een op de tien jonge vrouwen (12 tot 25 jaar) heeft soms te weinig geld om te kopen wat ze nodig heeft tijdens een menstruatie.

Wat dan?

De praktische uitvoering is contextafhankelijk. Zo zal de ene school kiezen voor een mandje op gang en een andere school een automaat aanschaffen. Ook de producten kunnen verschillen. Een school die duurzaamheid prioriteert zal voor cups en menstruatieondergoed kiezen. Tampons en maandverband blijven handig voor leerlingen die onverwachts ongesteld worden op school. Hoe dan ook is het belangrijk dat leerlingen zo veel mogelijk zelf kunnen kiezen wat zij prettig vinden om te gebruiken. Alle Unesco-scholen hebben inmiddels een document ontvangen met meer praktische tips en voorbeelden.

Waarom past dit bij Unesco?

Dit past bij de Unesco-waarde kwaliteitsonderwijs, omdat zo meer leerlingen zich veiliger voelen op school en minder lestijd missen. Daarnaast is het een duurzaam plan dat emancipatie bevordert en aansluit bij de Sustainable Development Goals, bijvoorbeeld bij SDG1: geen armoede en SDG 4: kwaliteitsonderwijs. Tot slot hopen we ook de samenwerking tussen het Unesco-scholennetwerk onderling en met de Jongerencommissie te bevorderen, omdat we graag meedenken over het plan dat de scholen zelf opstellen en eventuele obstakels die de schoolleiding op kan werpen.

[1]  Plan Internationaal (juni 2019).Schaamte bij menstruatie. Dit onderzoek richtte zich uitsluitend op jonge vrouwen, daarom wordt deze term gebruikt. Alle cijfers op deze pagina komen uit dit onderzoek.

[2]  Nationale Onderwijsgids

Loading...