‘Levend’ erfgoed van belang voor een levende cultuur

‘Levend’ erfgoed van belang voor een levende cultuur

Werelderfgoed is het eerste waar mensen aan denken bij Unesco. Maar het belang van levend erfgoed mag niet onderschat worden - het heeft bijvoorbeeld een belangrijke rol in het verbinden van verschillende groepen mensen.

Marrakech, souks, medina’s en de Sahara. Dit zijn stereotypen die bij de meeste mensen op zullen komen wanneer zij aan Marokko denken. Veelal gaat het dan om materieel erfgoed, dat we kennen van de Werelderfgoedlijst. Marokko is rijk aan cultureel erfgoed. Naast de vele medina’s, waaronder die van Marrakech, zijn bijvoorbeeld ook Ksar van Aït-Ben-Haddou en Meknes onderdeel van de Werelderfgoedlijst. Deze plaatsen zijn uniek, onvervangbaar en van groot belang omdat ze kenmerken van de historische Marokkaanse cultuur weergeven. Echter, wie een goed beeld van een cultuur wil krijgen, moet ook naar het immateriële erfgoed kijken.

Mooist

In de zes weken die ik in Tanger (Noord-Marokko) heb doorgebracht, heb ik aan verschillende mensen gevraagd wat zij het mooiste vinden aan hun cultuur. Uit de diverse antwoorden op deze vraag werd duidelijk dat de Marokkanen een trots volk zijn met vele tradities en een rijke geschiedenis.

In aanloop naar het huidige Marokko hebben verschillende culturen een rol gespeeld, bijvoorbeeld de Imazighen (Berbers) en de koloniale machten Spanje en Frankrijk. De diversiteit die dit met zich mee heeft gebracht, heeft er aan bijgedragen dat iedere regio in Marokko eigen tradities kent.

Per regio is er verschil in dialect, de muziek, het eten en ook de bruiloften. Dit zijn tradities waar in heel Marokko veel waarde aan wordt gehecht. De mensen waren het eens over wat zij het mooiste vinden aan hun cultuur: de gastvrijheid en het respect voor anderen. Mijn verblijf in Marokko bevestigde dit beeld. De Marokkanen ontvangen gasten met open armen en hebben respect voor alle religies. Dit is iets waar wij in Nederland nog veel van kunnen leren. Duidelijk wordt dat diversiteit en verbintenis elkaar niet uitsluiten. Enerzijds kent Marokko diverse invulling van tradities en anderzijds kunnen de tradities een verbindende factor zijn over het hele land en staat men open voor andere culturen.

Immaterieel erfgoed

Al deze tradities, waarden en gewoonten vallen onder immaterieel erfgoed, ofwel ‘levend erfgoed’. Immaterieel erfgoed is belangrijk omdat het een volledig(er) beeld geeft van een (levende) cultuur. Alleen door zowel materieel erfgoed als immaterieel erfgoed in ogenschouw te nemen, kan men een cultuur beter leren kennen. Het is daarom belangrijk om beide te koesteren.

Loading...