Is dit het beste waar we mee kunnen komen?

Is dit het beste waar we mee kunnen komen?

Jongerencommissielid Maartje Smit spreekt zich in een column uit over oplossingen voor klimaatverandering. 

Er is een aantal zaken waar je moeilijk onderuit kan komen: je ouders in oranje kleding met Koningsdag, de rond september al beginnende discussie over het wel of niet afschaffen van Zwarte Piet, maar ook het klimaat is er een voorbeeld van, en volgens alle berichtgevingen is het hier heel erg slecht mee gesteld. Van iets dat zo’n grote invloed heeft op ons dagelijks leven moeten we niet hebben dat het slecht gaat, dus we raken massaal in paniek. Heel de polder wordt volgebouwd met windmolens, we moeten met z’n allen van het gas af, weg met de CO2! Het lijkt bijna alsof de overheid de instelling heeft dat als we er maar geld tegenaan gooien, het probleem vanzelf opgelost wordt. 

Cijfers

Wie zich echter even wat ver verdiept in de cijfers van bijvoorbeeld wat windmolens opleveren, en of ze überhaupt wel rendabel zijn, kan al snel concluderen dat windmolens lang niet genoeg ophalen om de doelstellingen van Parijs te halen. Windmolens draaien meer op subsidie dan op wind. Een windmolen zal er namelijk 20 jaar over doen om zichzelf terug te verdienen, terwijl het realistisch is om een levensduur van 15 jaar voor een windmolen te rekenen. 

Schijnoplossing

En ook elektrisch rijden is een schijnoplossing; je verplaatst het probleem namelijk alleen maar, in plaats van dat er CO2 uit je uitlaat komt, komt het nu uit een kolencentrale ergens anders. Maar 11 procent van de energie die een elektrische auto gebruikt komt van duurzame bronnen, zoals zon -en wind energie. De rest van de energie wordt grotendeels opgewekt door de verbranding van kolen. Maar uit je eigen uitlaat komt dus geen CO2…

‘Maar 11 procent van de energie die een elektrische auto gebruikt komt van duurzame bronnen, zoals zon -en wind energie. ’
– Maartje Smit –

Kritische uitspraken

Je zou denken dat deze dingen normaal besproken kunnen worden. Echter, een raar fenomeen steekt de kop op. Elke politicus, journalist of brave huisvader die kritische uitspraken durft te doen over de oplossingen die er op dit moment zijn, wordt weggeschoven als klimaatontkenner. Bij Nu.nl gaan ze zelfs al zo ver dat comments met klimaatkritische opmerkingen verwijderd worden; een duidelijk teken dat over dit onderwerp geen discussie meer gevoerd mag worden. Was er niet iets met vrijheid van meningsuiting in Nederland? Of je wordt juist weggezet als ‘klimaatdrammer’, wanneer je het onderwerp klimaat ter sprake brengt. Dit naampjes geven is een hele effectieve manier om de discussie stop te zetten, waardoor beide partijen vast komen te zitten in hun eigen verhaal, en niemand met echt werkende oplossingen komt.

Leerlingen

Hoog tijd dus voor oplossingen die er wel voor zorgen dat we deze aarde ietsje schoner kunnen achterlaten. En wie kunnen dit beter doen dan leerlingen, misschien komen zij wel met het ultieme wereldverbeterende idee. Onze ouders, en alle andere klimaatdrammers en -ontkenners hebben al bewezen dat zij niet met oplossingen komen die van voldoende niveau zijn. Dit zullen wij dus zelf moeten doen.

Loading...