Nederlands kampioenschap Maasheggenvlechten

Nederlands kampioenschap Maasheggenvlechten

8 maart 2020
De Maasheggen

Op zondag 8 maart wordt in het Maasheggengebied voor de 15e keer het Nederlands kampioenschap Maasheggenvlechten gehouden. De Maasheggen is het enige Nederlandse Unesco biosfeergebied.

Tijdens het kampioenschap zullen meer dan veertig teams 10 meter Maasheg moeten vlechten tot een stevige ‘veekering’. Een deskundige jury beoordeelt hun kundigheid. Daarnaast wordt een prijs uitgeloofd voor de heg die een jaar na het vorige NK het beste is uitgegroeid.

Internationaal symposium

Op 6 en 7 maart ontmoeten ruim 50 heggenvlechters uit heel Europa elkaar tijdens een meerdaags heggenvlechtevenement in de Maasheggen. Hun programma bestaat uit onder meer presentaties, demonstraties en een symposium. Het international hedgelaying event wordt georganiseerd door stichting Heg en Landschap. Op 8 maart demonstreren Franse, Belgische, Duitse en Engelse heggenvlechters hun specifieke vlechtstijlen op een speciaal voor hen ingericht deel van het NK-terrein.

Boxmeer Declaration

Tijdens het event wordt ook The Boxmeer Declaration ondertekend. In de verklaring wordt onder meer de vorming van een Europees heggenvlechtnetwerk aangekondigd. Het netwerk gaat kennis over heggenvlechten delen en waar gewenst actief heggen planten of herstellen. Daarnaast worden afspraken gemaakt over de promotie van het heggenvlechten, vooral onder jongeren. De ondertekenaars willen bovendien minstens één demonstratieproject uitwerken – en zo laten zien waar hun samenwerking toe kan leiden. Tot slot wordt in de verklaring vastgelegd dat eenmaal per jaar een internationaal symposium wordt georganiseerd in een van de deelnemende landen.

Loading...