Debat over de toekomst van het publieke omroepbestel

Debat over de toekomst van het publieke omroepbestel

27 mei 2023
Debatcentrum De Balie, Amsterdam

Op 27 mei organiseert de Nederlandse Unesco Commissie samen met De Balie een debat over de toekomst van de Publieke Omroep.

De afgelopen jaren is de publieke omroep steeds meer onder een vergrootglas komen te liggen. Verschillende affaires brachten kritiek op het omroepbestel in een stroomversnelling. Niet alleen is de werksfeer bij de NPO onderwerp van onderzoek, ook worstelt de publieke omroep met een nieuwkomer in het bestel als Ongehoord Nederland*. Daarnaast werkt Den Haag aan een wijziging van de Mediawet.

Deelnemers

Op 27 mei zullen Sarah Sybling (hoofdredactie VPRO), Ton F. van Dijk (Columnist HP de Tijd), Guikje Roethof (oud-ombudsman NPO), Monique Nolte (documentairemaker van o.a. Kees Vliegt Uit) en Jeroen Pen (schrijver en onderzoeksjournalist) met elkaar in debat gaan onder leiding van Martijn de Greve. Niet alleen zullen zij een kritische blik op het omroepbestel werpen, maar ook kijken zij naar de toekomst ervan. Is er ruimte voor een alternatief en wat zijn dan de fundamenten van zo'n nieuw publiek omroepbestel?

Unesco-mandaat

Unesco is de VN-organisatie met het mandaat op het gebied van media en journalistiek. Vanuit die opdracht buigt de Nederlandse Unesco Commissie zich structureel over onderwerpen als persvrijheid en persveiligheid. De Commissie werpt daarbij haar blik regelmatig op Nederland. Hoe gaan we in ons land om met de persvrijheid, met de veiligheid van journalisten, met de rol van media in een democratie?

Meer informatie vindt u op de website van De Balie

* In juni 2022 organiseerde de Nederlandse Unesco Commissie een gesprek met de Ombudsman van de NPO, toen haar eerste onderzoek over omroep Ongehoord Nederland net was verschenen.

 

Loading...