Conferentie in teken van 50-jarig Unesco-verdrag tegen illegale handel in cultuurgoederen

Conferentie in teken van 50-jarig Unesco-verdrag tegen illegale handel in cultuurgoederen

15 tot 17 maart 2020
Maastricht

Vanwege de corona-uitbraak zal dit evenement niet doorgaan.

Parallel aan kunstbeurs Tefaf vindt de conferentie ‘Trust and Transparency in the Art and Heritage Worlds and their Practices’ plaats. De Nederlandse Unesco Commissie is partner bij dit event.

De conferentie wordt georganiseerd door het Maastricht Centre for Arts and Culture, Conservation and Heritage en staat in het teken van het 50-jarig bestaan van het Unesco-verdrag tegen illegale handel in cultuurgoederen uit 1970. Unesco Commissievoorzitter Kathleen Ferrier zal de conferentie openen.

Vertrouwen

De discussies zullen in het teken staan van ‘vertrouwen’. Men gaat in de kunsthandel uit van het te goeder trouw handelen, maar gebrek aan transparantie en toenemende berichten over illegale opgravingen en onrechtmatige in- en uitvoer van waardevolle artefacten en kunstvoorwerpen, tasten de integriteit van de gehele kunsthandel aan. Het publieke debat over de teruggave van koloniaal erfgoed en het groeiend aantal teruggaveclaims, vermindert tegelijkertijd het vertrouwen van musea, veilinghuizen en handelaren.

Hoe valt om te gaan met deze uitdagingen en hoe is meer vertrouwen en openheid te creëren, zowel in de handel zelf als in de afhandeling van claims en teruggavekwesties?

Vragen

Van 15 – 17 maart debatteren specialisten uit heel de wereld over de vragen:

How can trust in arts and heritage practices be (re-)established? What are forms of opacity in arts and heritage practices, and what are possible benefits of increased transparency for the art and heritage world?

U kunt zich via deze link aanmelden voor de conferentie.

Meer informatie en het programma vindt u hier.

Loading...